Hollanda’da, Ne Kadar Zenginimiz Var?


  • Kayıt: 25.04.2021 23:21:46 Güncelleme: 25.04.2021 23:22:32

Hollanda’da, Ne Kadar Zenginimiz Var?

Nejat Sucu

Zenginlik mi deriz, varsallık mı deriz, bilinen bir gerçek var. Nedir diye sorarsak? Geçen 100 yılda Hollanda’nın zengini daha zengin olduğu bir gerçek.

Hollanda Merkezi İstatistik Büro’sunun verilerine göre; 2019 yılı başına göre Hollanda’da toplam mal, mülk, para ve servet varlığımız 2519 milyar avroyu buluyor. Son korona krizi ile bankalarda biriken mevduat is 400 milyar avroya ulaşmış durumda.

Borç yiğidin kamçısı derler….

Bunun yanında Hollanda’da var olan varlığın yanında, belirli bir kesim fakirlik içinde yaşıyor. Toplan 162 bin aileni toplam konut ipotek kredi borcu

( Hypotheekschuld ) toplam 850 milyon avroyu oluşturmakta, ve toplam borcun yüzde 84 ‘ünü konut kredi borçları oluşturmakta.

Konut sektöründe yaşanan sorunlar

Hollanda’da son yıllarda konut sektöründe yeterli sosyal kiralık konutlar yapılamadı. Hollanda konut piyasası, arz ve talep meselesine dayalı son yıllarda astronomik fiyat artışlarına neden oldu.Serbest piyasa (Neoliberalisme ) gerekli olan arz ve talep değerlerini sağlayacak ve dar gelirlilerede sağlıklı konutlarıda ikamet edebilecek.

Hollanda nüfusunun bilinmeyenlerle birlikte 1 milyon 600 bini fakirlik içinde yaşıyor.

Artan sağlık, kira, konut, mutfak giderleri ve vergiler karşılanamıyor.

Su değirmeni için tazyikli akan su olmadıkça, o değirmen olmasının bir özelliği kalmıyor. Hollanda’da 350 bin çocuk fakirlik içinde yaşıyor. Her ne kadar özel ve tüzel kurumlar, belediyeler, akraba ve komşular yardım etsede “Dökme suyla değirmen dönmüyor “

Kimin eli kimin cebine gidecek

Hollanda Hükümeti korona ile mücadelede borçlanmaya devam ediyor. Bunun yanında devletin borçlarının belirli bir süre geri ödemesinde faiz giderleri gayet düşük ve gelecek 2 veya 3 yılda Hollanda hükümetlerinin tasarruf planları beklenmiyor.

Beklenen ise, yeniden Milli yapılanma ve kalkınma planı ( Nationale herstelplan ) beklenmekte. Geçen yüzyılda olduğu gibi, bu Korona buhranının yükünü inşallah “Vur Abalı’nın sırtına ‘deyip Abalının sırtına vurmazlar.

Saygılarımla,