15 Bin Kişi Toplanman Serbest, 5 Kişiysen Yasak !


  • Kayıt: 03.05.2021 21:39:56 Güncelleme: 03.05.2021 21:39:56

15 Bin Kişi Toplanman Serbest, 5 Kişiysen Yasak !

Ali Develioğlu

Amsterdam`da dün korona yasakları çiğnenirken polis sessizce seyretti! 15 bine yakın AJAX taraftarı toplanıp kutlama yaptı!

Taraftarlar Johan Cruijff ArenA stadyumu yanında toplanarak AJAX`ın şampiyon olmasını kutladı. Normalde futbol maçları şimdiye kadar seyircisiz yapılıyordu. Buna rağmen taraftarlar Hollanda`nın çeşitli yerlerinde Amsterdam`da ki stadyuma geldiler. Maç sonrası AJAX oyuncularının park yerinden ödüllerini göstermesi ve el sallamaları tezahüratlı gürültülü bir kutlamaya neden oldu.

Polis müdahale etmedi! Sadece AJAX yöneticilerinden taraftarların dağılmasını istedi. Amsterdam Belediyesi ve polisçe yapılan açıklamalarda bu kadar kalabalık bir topluluğa müdaha etmenin daha sakıncalı sonuçlar doğuracağı ve bu yüzden müdahale etmedikleri belirtildi. Ayrıca şenlik yapan taraftarların sakin olmalarının da müdahale etmeme nedeni olduğu kaydedildi!

Korona yasaklarının böyle açıkça çığnenmesi karşısında yetkililerin sessiz kalması yoğun eleştirilere neden oluyor. Sağlık Bakanı de Jonge ise, sorumlunun AJAX olduğunu ve bu takımın önlem alması gerektiğini savundu. Bu açıklama "Polis niye var o zaman" gibi soruları getirdi.

Şimdiye kadar toplu şenlik veya partiler nedeniyle para cezası almış olanlar tepkili: "Bizden niye ceza alındı o zaman! Bilsek biz de daha kalabalık toplanırdık, 200-300 kişi toplanacağımıza" diye tepki gösterdiler.

Hollanda`da Rutte her salı akşamı evlerde bile 1-2 kişiden fazla misafirle toplanmamaya çağırırken, yeni açılan teraslarda 2 kişiden fazla arkadaşın yanyana oturması hala yasakken, sokakta 5 kişi toplansa sert gözle bakılırken, 15 bine yakın insanın yanyana toplu şenliği şaşırtıcı! Buna benzer ihlaller Türkiye`de de yaşanmıştı.

Amsterdam`da Museumplein`da birkaç hafta önce yapılan korona önlemleri karşıtı gösteri ise polis şiddetiyle dağıtılmıştı!

Ama o, AJAX şampiyona maçı değildi tabii !