Tut Bizi Ey Oruç!


  • Kayıt: 04.05.2021 10:23:56 Güncelleme: 04.05.2021 10:23:56

Tut Bizi Ey Oruç!

Gülsemin Konca

Bu yıl Ramazan ayı hüzünlü geldi. Önceki coşkusunda teravih, cuma ve bayram namazları olmayacak. Gürül gürül okunanan mukabeleler, aile eş dost davet edilen kalabalık iftar sofraları olmayacak. Olmayan o kadar çok şey var ki bu ramazanda...

Ama imanımız var, ihlasımız var, imtihandayız bilinci var. Her gelen Allah'tandır tevekkülümüz var. Buna da şükür diyen dilimiz var. Ama çok ta eksiklerimiz var.

Birlik, beraberlik yok. Dağıldık iyice. Topla bizi Ey Oruç! Parça parça olduk. Her parçanın altında eziliyoruz. Mezheplerle ayrıldık. Siyasetle ayrıldık. Dini gruplarla ayrıldık. Statü, mevki, makam, maddiyatla ayrıldık. Bütünlüğümüzü kaybettik. Kafamız dağınık, hayaller hayatlar dağınık. Birliğe ihtiyacımız var. Birleştir biri Ey Oruç!

Hiç birşeyin kıymetini bilmez olduk. Kıymet bilmedikçe bereketi azaldı. Vaktimizin, malımızın, ömrümüzün kıymetini bilemedik. Bir geceyi bir ömür gibi kıymetli kılan Ramazan ayına giriyoruz. Bereketlendir bizi Ey Oruç!

Hayatın gelip geçici olduğunu unuttuk. Hiç ölmeyecekmiş gibi daldık dünya işlerine. “Bu da geçer ya hu” diyemeden her şeye hayıflanır olduk. İsyan ve şikayet bayrağı hep elimizde. Güzel ahlakın en büyük erdem olduğunu unuttuk. İnsan olmayı unuttuk. Hatırlat bize Ey Oruç!

Benliğimizi kaybettik. İyi niyeti, güveni kaybettik. Ben dedik hep, biz demeyi kaybettik. Benlik denizinde boğuluyoruz. Önce ben diyen bir toplum olduk. Kaybettiğimiz tüm güzlellikleri buldur bize Ey Oruç!

İbadetin kapısı oruç. Sabrın ve tahammülün ölçüldüğü, hikmetlerin anahtarı oruç. Nefisler azıp firavunlaşırken 'Dur' diyen oruç. Maddiyattan değil, maneviyattan beslendiğimiz bir ay. Saklı müjdelerin olduğu, mükafatı gizli oruç. Sadece mide ile değil bütün üzuvlar ile tutulan oruç. Her kapıda bir sır, her kapıda hayırlar olan rahmet dolu oruç. Rahmet kapılarını aç bize Ey Oruç!

Oruç bir kalkandır. Kötü sözden, harama bakmaktan, harama meyletmekten korur. Allah'tan başka tüm korkulara galip gelmeli tuttuğumuz oruç. Nefsin kölesi değil efendisi olmalıyız. Hamallığını yaptığımız tüm kötü duygulardan kurtarmalı. Cehennem ateşinden koru bizi Ey Oruç!

İhtiyaçlarımız sonsuz, sözlerimiz ayarsız, amellerimiz ihlassız. Vesvese kurdu yiyip bitiriyor imanımızı. Şirk bataklığındayız haberimiz yok. Şeytan dostumuz olmuş. Gönüllerde huşu yok, kalplerde takva yok. Kalpte başlar, kalpte biter her şey. Kalplerimizi tut Ey Oruç!

Oruç tutmak, kendini tutmaktır... Tut bizi Ey Oruç!..