Hollanda yeni Sol – Liberal kabinesini mi bekliyor?


  • Kayıt: 23.05.2021 11:35:33 Güncelleme: 23.05.2021 11:35:33

Hollanda yeni Sol – Liberal kabinesini mi bekliyor?

Nejat SUCU

Hollanda’da Demokrat 66 Partisinin ikinci büyük parti olması ile, politik dengeler değişti ve D66 partisi lideri Kaag ‘ın daha çok etkili koalisyon ortağı olarak kesin ve yeni koalisyonun çimentosu ve harcı olarak daha çok pazarlık yapma imkanı sağladı.

D66 Partisi yanında Yeşil Solu( Groenlinks) ve Hollanda İşçi Partisi (PvdA) istiyor?

Alınan sonuçlarla, olmazsa olmazlardan olan D66 Partisi yeni kurulacak koalisyon ortakları olarak geçmişti 100 yıllık politik birikimi olan Sosyal Demokrat PvdA ve Yeşil, Pasifist ve Komünistlerden oluşan Yeşil Solu ( Groenlinks ) yeni koalisyonda birlikte yönetime katılımlarını istiyor.

Olasılıklı bir Koalisyonu kurma bilgilendirme araştırmasını yapan ( İnformateur ) Tjeenk Willink ve yeni koalisyonun kurma işlemini yöneten (Formateur ) Mariëtte Hamer’ın, her ikisinin de Hollanda İşçi Partili (PvdA ) olması bir tesadüf mü?

Hollanda soluna tarihi bir yönetim fırsatı!..

Bilinen bir gerçek, Son 20 yılda Hollanda sol partileri kan kaybetmeye devam ediyorlar. Halkın güvenini kazanmak ve yeniden sistemden insanı ve kaliteli yaşamı önemli bulacak yeni sol ağırlıklı bir kabine. Hollanda solunun tekrar yeniden güven kazarak iktidar olması, yeni kabineye katılarak Halkın güvenini yeniden kazanmasından geçmekte. Tarihsel bir fırsatı iyi değerlendirmek gerek. 300 bine yakın seçmen potansiyeline sahip Türk göçmenleri geçmiş yıllarda çifte vatanadaşlık, seçme ve seçilme hakkının verilmesinde Hollanda solunun desteklerini unutmadı.

Geri kalan marjinal partilerde mutlaka Demokrasinin küçük temsilcileridir. 

Halkın temsili tercihleri olduğu sürece, temsil ettikleri etnik, inanç ve sahip olunan ve olmayan haklar üzerinden politika yapmaya devam edeceklerdir.

Oyumuzun etkili ve yetkili olması güzel

Saklamaya gerek yok. Ben Hollanda D66 Partisinin 10 yıllık üyesiyim. D66 parti politikaları ile her zaman aynı fikirde olmam beklenemez ama varılan sonuç ve sahip olduğunuz politik etki ve tepki olarak beni mutlu eden “Oyumuzun etkili ve yetkili olmasıdır “.

Çok kolayda olmayacak ekonomik buhranın yükü

Yeni kurulacak hükümetin alacağı sorumluluk çok da kolay olmayacak. Ekonomik buhranda toplumun fakirleri ve çalışanlarının en az zararla atabilmeleri çok önemli.

Politik tercihler burada çok önemli.

Yeni koalisyonun gelecek 4 yılda önemli görevleri

Sosyal devleti yeniden inşa etmek ama en altta kalanların canı çıkmadan. Var olan Sosyal güvenlik sistemini yeniden elden geçirmek gerek. Zamana göre yeniden Hollanda’yı Sosyal ve Hukuk Devletinde bir numara yapmak.

Devlet kurumları ile vatandaşın barışması

Geçmişte vatandaşına güvenmeyen ve devletin adına çalışan kurumların oluşturdukları oligarşik sistemin yeniden organize olması gerek. Vatandaş devlet kurumlarıyla ve Hollanda devletiyle yeniden barışması gerek

Devlet için vatandaş, vatandaş için Devlet!

Sorun ve sonuç basit, vatandaşını koruyan ve devletini seven ve sayan bir vatandaşlık temeline bağlı “Sosyal Hukuk Devletine ne dersiniz?.

Sevgilerimle,

Nejat SUCU