Unutulan İlk Nesil Baba’lar ve Dede’lere Vefa Borcumuz Var!...


  • Kayıt: 26.05.2021 19:28:50 Güncelleme: 26.05.2021 19:35:03

Unutulan İlk Nesil Baba’lar ve Dede’lere Vefa Borcumuz Var!...

Nejat SUCU

Hollanda’ya ilk gelen birinci nesil Misafir işçiler (Gastarbeiders) babalarımız ve dedelerimizi bu sabah düşündüm. Mart 2020’den bu güne onların bir kısmını ne yazık ki kaybettik. Belirli bir kısmı Mart 2020 ‘den bu güne evden dışarı çıkamadılar.

Yaşamda olanlara bir vefa borcumuz var

Kendilerinin belirli bir faaliyeti organize edecek ne maddi varlıkları, ne de manevi güçleri var. Yapılacak en büyük hizmet ilk nesil Türk göçmenlerini takip etmek, ev ziyaretleri ile var olan sorunlarına çözüm aramak gerek.

En büyük sorun, Yalnızlık, fakirlik ve bürokratik işlemler olarak sıralayabiliriz.

Son yıllarda Hollanda’da, Dijital devlet ve bürokratik işlemleri anlama, takip etme ve işlemleri yapabilmek, ilk nesil Türk göçmenleri için oldukça zordur. Arabamızın yıllık meyanesi geldi ( autokeuring ). Haftalarca önce E – devlet ( www.mijnoverheid.nl adresimize uyarı haberi gelmekte. Eğer e-posta adresimizi kullanmıyorsak, haberden habersiz olarak aylarca kaçak araba kullanmış oluruz. Bunun yanında olabilecek bir kazada arabamız sigortasız ve sigortasız araba kullanmaktan büyük para cezalarına çarptırılabiliriz.

Bir katılım merkezi

Belirli bir buluşma merkezi (Ontmoetingscentrum ), hizmet merkezini ziyaret edip işlemlerini takip edecek, bir fincan kahve ve bir kase çorba içecekleri bir hizmet merkezide (ontmoetingsplaats /servicebureau ) önemli.

Bu proje ve fikir, plan ve uygulama aşamasından önce gerekli olan hazırlıklar var. Konu ve projenin hedefi belli, bu Haziran ayı içinde başvuru ve gerekli olan kaynaklara başvuru yapmak gerek.

Küçük bir uygulama koordine ve ekibi

Türk toplumu geçen 10 yılda sanki kısırlaştı ve üzerine bir Kış uykusu çöktü. Üretemiyor artık, eski olandan da belirli bir süre sonra istenen verimde alınmıyor. Bunu bu zamanda, bu yeni baharla, güzel günlere, Koronasız günlere giden yolda, kendi çapımızda güzel çalışmalar içinde bulunmak güzel.

Kimseye bağımlı olmadan

Toplumsal çalışmalar toplumla yapılır diyorum. Çok zaman seçilen konu gerekli ve acil ise, topluma iyi bir hizmet veriyorsa toplumun katılımı mutlaka gerçekleşir.

2002 -2005 yıllarında Doesburg’da SPAG

2002 -2005 yılları arasında Gelderland Eyaletinin Doesburg şehrinde, Göçmenler için DESTEK II projesini koordine ederek yürütmüş ve 3 yıl boyunca 400 bin avro olan kaynak ve destekle 3 kişi ile başlayan projeyi, 160 kişi ile sonlandırmıştık.

Neden yeniden DESTEK III Projesinin Twente Bölgesinde Kasım ayında uygulamaya koymayalım?

Sevgi ve saygılarımla.

Nejat SUCU