Kanayan Yaramız, Kanamaya Devem Ediyor!..


  • Kayıt: 26.05.2021 19:39:23 Güncelleme: 26.05.2021 19:39:23

Kanayan Yaramız, Kanamaya Devem Ediyor!..

Nejat SUCU

Hollanda İnHolland Meslek Yüksekokulu’nun yapmış bulunduğu araştırmaya göre; Göçmen gençler staj yeri bulmada karşılaştıkları engel ve zorluklar Hollandalı emsallerine göre kat kat daha fazla olduğu belirlenmiş bulunmaktadır.

Staj yeri bulmada, etnik köken, inanç, giyim ve kuşam, isim ve soy isim gibi birden çok faktörler rol oynamaktadır.

Gençler, yaşamlarına yeni yeni heyecan umutlarıyla başlayacakları bir eğitim ve onun yanında getirdiği olumsuzluklar, gençleri mücadeleci ve başarılı kıldığı kadar, toplumsal katılımından uzaklaşan, kendi kabına çekilen, radikalleşen ve Hollanda’da yaşamaktan zevk almayan bir grubun oluşumuna da katkı sağlaması mümkündür.

Geleneksel Hollandalı işveren

Hollandalı işveren genelde, bir tek Hollanda kültürünü kendi işyerinde görmek isteyen ve diğer kültürel değer yargılarıyla haşin ve neşin olmak istemeyen ve Sarı saçlı ve mavi gözlü (Blond met blauwe ogen) tipik Hollanda stajer ve çalışan isteyen bir gelenekten gelmektedirler.

Gençlerin istedikleri stajı yapmaları

Onların yaşamında kariyer yapma ve başarılı bir meslek yaşamı için çok önemlidir. Her genç kendinin kabiliyeti ile ailesine ve topluma faydalı bir birey olmaktan gurur duyar ve mutlu gelecek arzular.

Ekonomide yeniden büyük büyüme

Raporlara, istatistik ve ekonomi uzmanlarına bakmaya hiç de gerek yok. Almelo‘dan çıkalım ve Amsterdam’a kadar sadece A1 Otoyolunun kenarındaki yeni yeni yatırıma ve yeni istihdama bakalım. Hollanda Korona döneminde de büyümeye devam ediyor.

Hollanda’da yapılan yatırım sadece kendi sermayesinin olduğunu söylemek güç olur. Hollanda’yı yatırım için çekici kılan birden çok neden vardır. Onu başka bir zaman incelemek gerek.

Yatırımlara yeni ve eğitimli insan gücü gerek

Hollanda’nın Amsterdam şehrinde yaşayanların yüzde 50’sinden fazlası yabancı kökenli. Evet işveren ne yaparsa yapsın, gelecekte Ahmet, Ayşe ve Mehmet'siz istihdam yapması mümkün değil.

Arz ve talep ( Vraag en aanbod ) gelecekte Hollanda’da eğitimini tamamlayan gençler için olumlu gelişecektir. Her ne kadar entegrasyonun üçüncü aşamasını yaşayan göçmenler kendilerine gereksinim olduğu sürece kıymetli olacaklardır.

40 yıl öncesinden daha iyi durumdayız

40 yıl öncesine göre daha da iyi bir durumdayız. Tam Hollanda toplumuna katılım ve kabul gerçekleşmese de, alınan yolu küçümsememek gerek. Burada uzun yıllar mücadele eden, toplumsal katılımı gerçekleşmesinde elini taşın altına koyan ilk nesil Türk göçmenlerine teşekkürü de bir görev bilirim.

Daha çok çalışma ve geleceğe umut ve heyecanla bakarak yolumuza devam etmek gerek. Bir Gül’ün dikeni olduğu gibi, Hollanda toplumunda da bizlere batacak dikenlerde mutlaka olacaktır.

Yeni kabinenin programı

Evet Hollanda’nın yeni Koalisyon kabinesi kendi programında, iş pazarında ve istihdamda ayrımcılık, ötekileştirme ve ırkçılıkla mücadele programı olmalıdır. Tabii ki burada diğer stratejik ortakları da, işveren ve işçi sendikalarını da unutmamak gerek.

Türk Gençlik Vakıf ve Dernekleri

Gelecek günlerde Hollanda’da bulunan gençlik dernekleri bu konuda çeşitli politik yönetimler, kurumlar, belediyeler ve fonlarla birlikte az ve öz faaliyetler içinde olabilirler.

Yeter ki biz isteyelim.

Saygı ve sevgilerimle.

Nejat SUCU