Kozmetik (Estetik) Cerrahisinde Gençlerde Rekor Artış!..


  • Kayıt: 06.06.2021 20:58:24 Güncelleme: 06.06.2021 21:03:29

Kozmetik (Estetik) Cerrahisinde Gençlerde Rekor Artış!..

Nejat Sucu

Anadolu’da Estetik Cerrahi için bir laf vardır; “Orasını ve burasını düzeltmek “ diye. Aslında gerekli olan Plastik Cerrahi ile Kozmetik cerrahiyi ayırmak gerek. Plastik cerrahi gereklilik ve kozmetik cerrahi ise lüks.

Tabii ki bizim düşüncemiz her zaman doğruculukla eşleşmeyebilir. Bireysel düşünce, gerekli görme ve uygulama bizim yazdığımızdan farklıdır.

Tabii ki bir de kadın ve erkeğin bakımlısı, süslü veya makyajlısı vardır. O bakımlı ve süslü erkeğe ve bayana aslınla hemcinsleri imrenerek ve kıskanarak bakar. Kendinde olmayan ve kendinin yapamadığı her kültürde ve her zamanda insana çekicide gelmiştir.

Anadolu halkı var olduğundan ve sahip olduğundan genelde memnundur ve mutludur. Sahip olunan vücut güzelliğinin Allah’ın vergisi olduğuna inanır. Kendi vücudunda yapılacak değişiklikleri Allah’ın vergisine saygısızlık olarak kabul eder.

Hollanda Erasmus Hastanesi MC ‘nin raporuna göre; 2008 ‘de gençlere yapılan Estetik cerrahi müdaheleleri yüzde 3,1 iken, 2017 bu oran yüzde 8’e yükselmiş bulunmaktadır.

Genelde Botoks, dolgu (filler ), yüz askıları ve vücut şekillendirmeleri olarak bilinmekte olup, gençlerin kararlarında acele ettiklerini ve dolgun bir dudakla mutlu bir yüze sahip olunamayacağını belirtmişlerdir. Ayrıca uzman olmayan kişiler tarafından yapılan cerrahi işlemler, geri dönülmesi zor zarar verebileceğini de belirtmişlerdir.

Artış genelde 18 ile 25 yaşları arasında gözükmesine rağmen, 25 yaş üzeri yaş grubunda da artış gözlenmektedir.

Estetik ve Plastik Cerrahi insanlığın uygarlıklar tarihi kadar eski olduğu kesindir. Mezopotamya ve Mısır haklarında tarihler boyunca, Estetik cerrahinin uygulandığı bilinmektedir.

“ Güzellik , kişinin kendisini kendi bedeni içerisinde, rahat ve huzurlu hissetmesidir “

Gönül ister ki, insanlar kendileriyle barışık, güzel ve mutlu olsunlar. Tabii ki çevre faktörleri, savaşlar, yokluk, kıtlık, göç ve göçmenlik bizleri mutsuz kılar. Her ne kadar ideal güzelliğe sahip olmayı denesek de, ruhumuzun bedenimizle barışık, uyumlu ve birlikte mutlu olması gerekir.
Var olduğunuz ve sahip olduklarınızla mutlu olalım diyerek ve nice mutlu güzel yıllar dileğimle.

Nejat Sucu