Güven Olmadan Ortak Çalışmak!..


  • Kayıt: 08.06.2021 11:32:54 Güncelleme: 08.06.2021 11:32:54

Güven Olmadan Ortak Çalışmak!..

Nejat SUCU

Evet, aynen yazdığım gibi, sosyal kültürel vakıf ve dernek yaşamında toplumunda güven olmadan ortak çalışmanın imkansız olmadığını tespit etmek hem gelinen ve değişen kültürel ve toplumsal ilişkiler yönünden emeklerin boşa gittiği noktada üzücü ama yaşamında bir gerçeği.

Hastanın hastalık teşhisini (diagnose) koymak ta önemli.

Eğer var olan toplumsal sorun ve hastalığı teşhis etmek önemli. Önemli olan hastalığın sebebini bilip ona uygun tedavi yolları aramakta önemli.

Toplumsal birlik ve beraberlik gerekli mi?

Yok aslında Neo liberalizmin ağır bir şekilde etkili ve yetkili olduğu bir dönemden geçiyoruz. Bireysel sorumluluk ve bireysel başarı yaşamın belirleyici etkenleri ve katmanları.

Bireysel başarı ve bireysel özgür iradeye dayalı şüpheci, inleceleyen , araştıran, deneyen, ve bulan bir toplumsal gelişim ve gelecek bekliyor bizleri. Bunu beceremeyen birey ve toplumun etnisite ve inanç temelinde kendi kapılarını başkalarına kapatarak toplumsal dışlanmaya dayalı, “ kendi kendimize yeteriz diyerek “ belirli bir süre daha hastayı yaşatacağa benziyoruz Türk kökenli Sivil Toplum Örgütleri.

Proje üreten bir vakıf, dernek ve federasyon.

Var olmayanı bir kurumdan ve vakıftan beklemek belik en büyük yanılgılarımdan olmuştur. Olmayanı ve başkaları ile bir proje ve toplumsal çalışmada ortak bölüşüm gerçekleşmeyeceğe benziyor.

Olmayanı paylaşamazsın

Evet yok olanı başkaları ile paylaşmak mümkün değil. Bunun yanında başkalarıyla paylaşımda benim ve senin belirli bir verilen emeğin karşılığını alacağından korkmak, uygun görmeme ve kendine göre uygun ve geçerli nedenlerden dolayı sembolik olarak kalan ve toplumun bira araya gelmesini sağlayan toplumsal ilişki ve sosyal hizmet işlevi olan vakıf ve dernekler.

Proje üretenlerden olamadık.

Ben her zaman istedim ve denedim ve olmadı. Belli ki nedeni ve olmayışın bir nedeni benden ve bizden kaynaklanıyor. Yine denemek gerek
Gelecek günlerde şartlar oluştuğu zaman yeniden ve yeniden denemek gerek. Hollanda zengin bir ülke. Var olan sermayenin yüzde % 1’ni sosyal hizmetler toplumun güvenini kazanacak çalışmalara ayırmak sorun değil. Yalnız çalışmaların inandırıcı ve bir proje planı olarak uygulanması gerek. Evet Hollandalı’ların söylediği gibi “De juiste persoon op de juiste plaats “

Saygı ve sevgilerimle hoş ve güzel kalın.

Nejat SUCU