Tamamlanmış Yaşamlar Ne İstiyor?


  • Kayıt: 15.06.2021 22:40:58 Güncelleme: 15.06.2021 22:41:19

Tamamlanmış Yaşamlar Ne İstiyor?

Nejat SUCU

Hollanda’da 28 bin kişi yaşamına son vermeyi istiyor veya düşünüyor. Hollanda uzun yıllardır Ötenazi ( Euthanasie ), bir doktorun yardımı ve yasal çerçevede yaşamına son vermek isteyene, Hollanda’da bilinen Ötanazi kliniğinde yaşamalarına son verebilmekteler. Tabii ki her isteyende bu yasal çerçevede, Ötanazi uygulamasından faydalanması mümkün değildir.

Voltooid leven (tamamlanmış yaşam)

Biz buna Hollanda’da tükenmiş yaşam, yaşanmış hayat, tamamlanmış yaşam mı deriz ama yaşamını tamamlamış ve yaşamlarına doktor kontrolünde son vermek isteyenlerin sayısı 28 binden daha da fazlada olabilir. Ötenazi kliğinde ölmek için sıra beklendiğini de biliyoruz.

Birden çok Hollanda’lı için tabu ve Allah'ın verdiği canın Allah tarafından alınacağına inanan Hollandalıların olduğu kesindir. Son yıllarda Hollanda’nın yüzde 50’sinin belirli bir inanç grubuna veya bir Kilise’ye bağlı olmadığını da biliyoruz.

Bu her kiliseye ve camiye üye olmayanın inanç temelinde belirli bir inancının olmadığı anlamına da gelmez.

Hollanda’da yasayan, 75 yaş ve üstü üzeri 1 milyon 400 bin Hollandalı’dan yaşanmış yaşamlarına son vermek isteyenlerin sayısı 15 bin ile, yüzde 0,2 oranında.

55 yaşı ve daha üzeri olanların ölüm ve ötanazi isteği ise, 10 bin kişi dolayında olup, bu sayı yüzde 0, 18 oranına eşdeğerde. Universiteit Hümanisttik yapmış bulunduğu araştırma sonucuna göre.

D66 Partisinin var olan Ötanazi uygulamasını ve daha çok isteğe bağlı “Tamamlanmış yaşamların / Voltooid leven “ da yeni yasa kapsamına alınmasını istemekte Tabii ki CDA, CU ve SGP gibi Hristiyan geçmişi ve kökeni olan partiler Ötanazi uygulamasının genişletilmesine karşılar.

Bireysel, egoları gelişmiş ve güçlü, özgür; acılar, ölümü bekleyen yaşamların kendi ölümlerine karar verebilmeleri çok zaman özgür ve liberal felsefeler için sorun olmaktan uzak olsa da, Doğu kültür, gelenek ve göreneklerin, inançların yoğurduğu insan ve toplumlar için kabul edilmesi de mümkün olmayan bir yasa olarak Hollandalının yüzde 1’ne hitap edecek bir yasa önergesi.

Yüzde birlik bir oranda olsa, hakkı vardır diyen bir politik kültür.

Bizim Hollandalı nasıl yasamak istiyor ve ne zamanda yaşamını tamamlayarak ölmek, istiyorsa ölsün diyebilir miyiz. Kaliteli bir bir yaşam, yaşlılık ve bakım giderleri yıllık 100 milyar avroya dayanan bir Hollanda sağlık sistemi.

Gelecekte tartışılacak bir konu “Kaliteli ölüm “ isteyen ölmeli mi diye sizlere sormadan geçmeyeceğim. Tabii ki sevdiklerimizden ayrılarak, zamansız sevgilililerimizi Korona ile kaybeden bir toplumsal burhanla bir arada yaşamaktayız. Umut ve gönül yine, yaşamdan ve gelecek kaliteli bir yaşamdan yana.

Hoş ve güzel kalın,

Nejat SUCU