Strasburg’da Han Duvarları


  • Kayıt: 21.06.2021 18:24:45 Güncelleme: 21.06.2021 18:40:36

Strasburg’da Han Duvarları 

Nejat SUCU

Memleketten 3033 kilometre uzakta, Strasbourg’da (Strazburg ) Orta Çağ’dan kalma bir Handa , (Kervansarayda /Herberg / Auberge )fisafirim. İçimde, ruhumda ve kalbimde bilinmeyen bir sancı. Ne konuşacak biri var, nede dilini ve kültürünü bilen biri.

Odalar gayet sade vede aslına sadık kalınarak autentik bir biçimde korunmuş. Uzun, uzun duvarları inceliyorum, rastlamıştım duvarda şair Faruk Nafiz Çamlıbel.

“On yıl ayrıyım Kınadağından

Baba ocağından yar kucağından

Bir çicek dermeden sevgi bağından

Huduttan hududa atılmışım ben “

Kendime geldiğimde, ne Orta Anadolu’nun ne Niğde’sinde ne de Nevşehir’de bir Han odasında olduğumu fark ettim. İçimin olanca karanlığına boğularak, Deniz’de yüzme bilmeyen vede boğulacak olan birinin bir el aradığı gibi etrafıma bakarken birden gözüme bir felsefi bir manifest ilişti.

Ne var bildirimde ?

İnsanın yaşamındaki bireysel gelişim, yaşam kalitesi ve bir çok bireysel haklar, özgürlükleri hakkında yazar güzel bir bildiri hazırlamış. Ne adı, ne şanı belli olmayan dünyalı bir garip filozof vede yalnız bir yolcu. Birden fark ettiğimde geçmişte ne kadar yanıldığımı fark ettim. 31 Mart 1930 tarihinde hazırlanmış bir manifesto.

Uzun zamandır beni düşündüren, araştıran bir konuyu bulduğumu fark ediyorum.Nedir bu yanlış bulgum ve düşüncem?

Hem seviniyorsunuz, hemde geçmişte faydalı olmadan geçen zamana acıyorsunuz .

Bireysel gelişim ve toplumsal sorumluluk, geçmişte toplumsal gelişimi sağlayacağımızı, hür, eğitimli, adeletin vede varsıllığın her kese ulaştığı bir toplumsal değişimin gelişeceğine inanıyordum.Yanılmışım dünyamızda, hür, özgür, refah, eğitimli ve sağlıklı bireylerin olduğu gelişmiş bir toplumdan söz etmemizi olanaklı göremedim.İlk önce kendimize bakarak, kendimizi değiştirir ve geliştirdiğimiz zaman, birden fazla sorunumuzun çözüleceğine inanmaktayım.

Tabiki, bilinen ve bilinmeyen güçler, belirli çıkar grupları ve Süt’ün kaymağını yiyenler izin verirlerse.

Bireysel gelişimini sağlamış, özgür düşünen, paylaşımcı ve adaletli bireylerden toplumsal sorumluluk oluşur vede toplumsal sorumluluk taşıyan vatanların insanları refah vede mutlu olma olanakları çok çok fazla olabileceğine inanarak, mutluluklar dileğimle hoşçakalın derim.

Nejat SUCU