Bu Ne Perhiz Bu Ne Lahana Turşusu!..


  • Kayıt: 11.07.2021 17:22:49 Güncelleme: 11.07.2021 17:59:31

Bu Ne Perhiz Bu Ne Lahana Turşusu!..

Nejat SUCU

Anadolu’da, Kasabamızda bir akrabamız, komşumuz hiç durmadan mide ağrılarından ve Ülser’den söz ederdi. Genelde vatandaşın mide ağrıları vardı. Her kuru fasulye yemeğinin yanında mutlaka biber ve domates turşusu bulunurdu. Tabi ki bizim midesinden rahatsız akraba her yemekten bizden çok iki tabak turşu yemekten de vazgeçmezdi.

Gelelim bizim hikâyemize

Biz insanoğlu, münafık, hypocriet, schijnheilig, lükve egolarını tatmin etmeye devam ettiği sürece, acil gıda yardımı programı yapılmaz ise 500 bin insanımızın ölme tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu biliyor muyuz?

Peki, ne yapıyoruz?

Gerekli olan gıda yardımını yapılması önemli ama her yıl onlarca iç, komşu, etnik, inanç ve bölge temelindeki savaşları yönlendirme, teşvik ederek, silah satarak bir fiilen savaşın tarafı olarak insanların ölmesini ve aç kalmasını sağlamıyor muyuz?

Sebebi ne olursa olsun ve nedeni kime göre haklı, kimine göre “Vatan Millet ve Sakarya” olsun, sonuç silah fabrikatörlerin kasasına akan milyarca dolar ve avrolar var.

Var olan sorunun çözümden kimse yana değil

Evet, sorunu çözmek değil de, silahla kazanılanparanın yüzde 10’nu açlık çeken ve ölümle yüz yüzeolan toplum ve ülkelere yardım etmek. Tabiki yardımyerine ulaşırsa ?.

Aslında tüm yerküremizde tüm insaları doyuracakkadar gıda ve kaynaklarımız var. Düşünün bir yılboyunca silaha giden para fakirlik, yoksulluk, kıtlıkve açlıkla mücadele için kullanılsa, ne açlık, ne eğitim sorunu, nede yoksulluk kalır yerküremizde. O zaman hergün bayram olur yaşam.

Yüce Rabbim kimseyi açlıkla sınamasın 

Evet. Anadolu’da, büyüklerimizden sıkçaduyduğumuz sözlerden birisi. Biz açlık ve kıtlıkgörmedik ama büyüklerimizden anlatılanlar, açlıktanve ince hastalıktan, Verem ve Tüberküloz’dan ölenlerve bir ömür hasta bir yaşam yeterli beslenemektenkaynaklanırdı.

Onun için açlığın dal ve budaklarıyla mücadeledençok, kökten sorunu çözecek gerekli tebdirler gerekli. Aslında bir düşünce, yaşam biçimimizi ve paylaşımkültürünü değiştirmek gerek.Sizler ne düşünürsünüz?. 

Aşağıdaki haberimiz işin ne kadar acil olduğunuve sorunun koronikleştiğini bize anlatmıyor mu?

Oxfam Novib‘in yeni raporuna göre; Korona salgınıile yeterli beslenemeyen açlık çeken,  dünyagenelindeki insan sayısı 20 milyon artarak 155 milyon kişiye ulaştı. 

Açil gıda yardımı ulaştırılmaz ise, 500 bin insanınaçlıktan ölmesi mümkün. Her 1 dakikada, açlıktan veyetersiz beslenmeden kaynaklanan ölümlerin sayısı11 iken, Covid-19 ‘dan ölenlerin sayısı 1 dakikada9 kişi.

Açlık çeken her 3 kişiden 2’si savaş ve iç savaşlarınyaşandığı bölgelerde yaşamaktalar.