Umuda Yolculuğun Bittiği Yer!


  • Kayıt: 15.07.2021 09:51:40 Güncelleme: 15.07.2021 09:52:38

Umuda Yolculuğun Bittiği Yer! 

Nejat Sucu

Genelde Afgan göçmenlerin umuda ve Batıya yolculuklarında, İran üzerinden Türkiye’ye geçişlerinde İran’la en uzun sınırı olan Van ilimiz. Türkiye’de en umutların yok olduğu ve göçmenlerin yaşamlarının sona erdiği en büyük, “Van kimsesiz göçmenler kabristanı”  bulunuyor.

100 yıldır savaşan Afganistan’da yine yeni bir felaket bekliyor

Amerika ve müttefiklerinin bulunduğu Afganistan’da yönetimi desteleyen koalisyon, Eylül ayından sonra 2021 yılında Afganistan’dan ayrılacağını beyan etmiş bulunmakta.

Katı ve Fundamet (Orijinel) bir İslam temelinde ülkeyi yönettiğini iddia eden kökten inanç telemlinde ülkeyi Afganistan’ı yönetmesiyle bilinen Taliban Fraksiyonu ve yönetimi, ülkedeki yönetim hâkimiyetini genişleterek bu yılsonunda Afganistan’ı tamamen yönetmeye hazırlanıyor.

Göç Katastrof (doğal afet ) beklenmekte

Yüzyıllardır devam eden ve yeniden bu günlerde başlayan, hesaplaşma, kan ve intikam uygulamaları ile bizler için çok çok uzak ama çok yakın olabilecek toplu göç, göç felaketi, açlık, susuzluk ve Van kimsesiz mezarlığında umutları biten yüzlerde kadim Afgan halkının genç çocukları.

Avrupa kabule hiçte hazırlıklı değil

100 yıllık bir savaştan sonra Afganistan’da var olan yeraltı zenginliklerini kim yerüstüne çıkaracak. Tabi ki Batılı ve Amerikalı uluslararası firmalar. Batı’nın ve Amerika’nın satın almadığı fosilham maddeler parada etmeyecektir. Birde var olan enerji kaynaklarının doğal ve yenilenebilinir kaynaklardaki artış ve seferberlik gelecek yıllarda fosil kaynakları daha önemsiz kılacak.

Avrupa’ya yeni insan kaynağı mı gerekli

Bildik ve bilmediklerimle, gelecek yıllarda var olan Hollanda yatırımlarında kimlerin, hangi insan gücü ve nereden bulunacağını soruyordum. Aslında var olan Batı’ya kontrollü göç, Avrupa ülkelerinde nüfus azalmasından sonraki kaybolan iş gücünün en büyük teminatı ise umuda yolculuk eden Afganlı ve Suriyeli gençler ve onların çocukları olacaktır.

Neden Batı’ya göç?

İnsan kendisi için her zaman var olanın en iyisini ve kolayını seçmektedir. Hollanda gibi, Avrupa ülkesi demek; çocuklarına aş, iş, başını sokacağı bir konut ve en önemlisi ve yarınlara güvenle bakabilmektir. 

İnsan yaşamda başka ne isteyebilir ki? 

Hoş ve sağlıcakla kalın.