Banu Bulucu'nun Kalemeinden ''Mediation ile ilgili sıkça sorulan sorular''


  • Kayıt: 01.08.2021 12:47:59 Güncelleme: 01.08.2021 12:47:59

Banu Bulucu'nun Kalemeinden ''Mediation ile ilgili sıkça sorulan sorular''

Avukat/ mediator Banu Bulucu

E-posta: bulucu@wltadvocaten.nl

Bu ayki yazımızda genelde mediation’a başlamadan önce sıkça yöneltilen sorulara yer vermek istedim.

 • Mediationı denemek istiyorum ama karşı tarafa nasıl yaklaşacağımı bilemiyorum?

Mediation’ı denemek istiyor, ancak karşı tarafın nasıl tepki vereceğini kestiremiyorsanız. İki şekilde devam edebilirsiniz. İster karşı tarafa bu teklifi bizzat (veya avukatınız aracılığı ile) götürebilirsiniz, isterseniz de bir mediator seçerek ondan karşı taraf ile irtibata geçmesini talep edebilirsiniz. Burada önemli olan seçilen mediator’un her iki tarafta güven uyandırması ve tarafsızlığı hakkında karşı tarafta bir soru işaretinin oluşmamasıdır.

Mediationı denemek istiyorum ama vakit kaybı değil mi?

Mediation, çok acil halledilmesi gereken dava durumları dışında, (örneğin belediyenin bir anda işletmenizi kapatması veya evinize/ şirketinize haciz gelmesi vs. gibi) her zaman için ilk olarak denenmesi tavsiye edilebilecek bir sorun çözme metodudur. Vakit kaybı olup olmaması hususu tamamen mediationa dahil olacak tarafların birlikte çözüm bulmaya ne kadar istekli olduklarına bağlıdır. Şayet her iki taraf da en az masrafla aralarındaki sorunu çözme arzusundalarsa ve yıldırım mahkemelerinin genelde 6 hafta içinde sonuçlandığını göz önünde bulundurursak, mediationa ayrılan birkaç saatin aslında size çok zaman kazandırabileceği ortadadır.

 • Mediation genelde ne kadar tutar?

Mediation, tam şu kadar Euro tutar diye net bir tutar belirtmek, tipik bir hukuki davanın ne kadar tutacağının önceden belirtilememesi gibi tam olarak mümkün değildir. Ancak, mediationda masraflar genelde her iki taraf tarafından paylaşıldığından, mediationun her iki tarafın ayrı bir avukat tutarak, pazarlığa avukatları aracılığı ile oturmasından çok daha ekonomik olduğunu söylemek yanlış olmaz. Genelde mediatorların saat başı ücretleri 150 ile 220 Euro arasında değişmektedir. Bu miktarın taraflarca paylaşıldığını ve mediation görüşmelerinin ortalama birkaç seansta sonuç verdiğini göz önünde bulundurursak, genel masraf tutarı hakkında yaklaşık bir fikir edinmemiz mümkündür. Mediation’ın bir diğer önemli ve masrafları düşük tutan özelliği, tarafların prosedüre istedikleri şekilde yön verebilmeleri, yani isterlerse kaç seans bir araya gelmek istediklerini önceden mediator’a belirtebilmeleri olanağıdır.

 • Mediation anlaşması nedir, niye imzalamam gerekiyor?

Mediation anlaşması, mediation başlamadan önce MfN kurumuna bağlı olan mediatorların kendileri için geçerli olan disiplin kuralları kapsamında imzalatmakla yükümlü oldukları bir yazılı anlaşmadır. Bu anlaşma kapsamına giren hususlar: görüşmelerin gizlilik prensibi bazında yürütüleceği, mediator’ın tarafsız ve bağımsız olarak hizmet sunduğu, tarafların mediationa devam edip etmeme konusunda özgür oldukları, mediator’ın saat ücreti ve tarafların görüşmek istedikleri konunun kısa tanımıdır. Yani bir nevi, ‘Biz mediationı denemeye karar verdik’ niyetinin ve ‘prosedürü nasıl devam ettirmek istiyoruz’ hususlarının kâğıda dökülmesidir. Her anlaşmada olduğu gibi taraflar bu anlaşmayı da istedikleri gibi şekillendirebilmektedirler.

 • Mediation’ın başarılı geçmesinin bana ne gibi bir faydası var?

Yürütülen mediation sonrasında her iki taraf için uygun bulunan bir çözümün ortaya çıkması, yani mediationın başarılı olması durumunda, mediator tarafların vardığı çözümü kâğıda döker. Şayet varılan sonuca hukuki yaptırım getirilmek istenirse, o zaman bu sonuç ‘vaststellingsovereenkomt’ şeklinde yazılı bir sözleşme haline getirilir. Öyleyse size sağladığı kazanç, mahkemeye gidilmeden, her iki tarafı hukuken bağlayan bir belgenin birlikte düşünülüp, oluşturulmasıdır. Elbette her iki taraf, anlaşmaya imza atmadan önce bir avukata danışarak, hukuki yönden ek bilgi alabilirler.

 • Mediation başarısız olursa, nasıl devam etmem gerekir?

Şayet yürütülen mediation umulan çözümü getirememiş ise, mediator sürecin sona erdiğine dair kısa bir yazılı bildirimde bulunur. Bu bildirimde hangi nedenlerden dolayı mediationda uzlaşma sağlanamadığı konusunda bilgi verilmez. Yani mediationda konuşulan mediationda kalır. Taraflar gizlilik çerçevesinde yollarına devam ederler. Her ne kadar kâğıt üstünde anlaşma sağlanamamış bile olsa, mediation, her zaman için getirisi olan bir yöntemdir. Nitekim taraflar, karşılıklı görüşmeler sürecinde birbirlerini daha yakından tanır ve önem verilen noktaları ve nedenini daha iyi anlarlar. Bu da karşılıklı anlayış yarattığından, mediation sonrasındaki süreçte her zaman için fayda sağlar.

Makalelerimize Eylül ayından itibaren devam etmek üzere, herkese iyi bir yaz tatili diliyorum.

Avukat/ mediator Banu Bulucu

E-posta: bulucu@wltadvocaten.nl