Akıllanmayan İnsanlık Sınıfta Kaldı !..


  • Kayıt: 10.12.2021 13:36:10 Güncelleme: 10.12.2021 13:36:10

Akıllanmayan İnsanlık Sınıfta Kaldı !..

Nejat Sucu

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü(SIPRI - Stockholm International Peace Research Institute), İsveç’te bulunan kurum, yapmış olduğu silahlanma ve silah satışları hakkında 2020 yılının raporunu yayınladı.

Evet 2020 yılında yerküremizdeki silah üretimi, satışı ve insanların kan dökerek birbirlerini öldürme tutkusu ile devam eden ilkel dürtüleri bitmek bilmiyor.

Geçen 2020 yılında toplam Korona’nın bile olumsuz yönde etkileyemediği silah satışlarının bedeli 531 milyar dolar (470 milyar avro) olarak gerçekleşti.

Silah alanlarına daha çok gerekli

Bu toplam silaha giden para miktarı, aslında boşa giden paradır. Silahlanmanın yıkıcı bedelinin ortalama 531 milyar dolardan daha çok olduğunu görmek zor olmasa gerek.

Aslan payı 41 Amerika Birleşik Devleri (ABD ) firmalarının

Geçen yıla göre silah satışlarından Aslan payı alan firmalar arasında ilk sırada 41 firma ile ABD ‘nin payı, 281 milyar dolar ile ilk sırada. Diğer silah üreten ülkeler ise; Çin, Fransa, Rusya, İngiltere ve Almanya gelmekte. Son yıllarda yeni yeni, silah ticaretinden ve üretimden pay alan ülkelerin daha da genişlediğini görmekteyiz.

2020 yılında Korona salgını ve buhranı ile yine yüzde 1, 3 oranında büyüyen silah ticareti, savaşlar ve ölümleri beraberinde getirdi. Tabii ki geride kalan binlerce savaş dulları ve yetimleri de unutmayalım.

Avrupa Birliği Ülkeleri’nin 2020 yılında silahlanmaya harcanan paraların toplamı 198 milyar Avroyu bulmakta.

AB ülkelerinde fakirlik içinde büyüyen milyonlarca çocuk, bu Kış gününde evi ve barkı olmayan milyonlarca insan bulunmakta. Yerküremizde 2 milyar insan aç, susuz veya yeterli derecede beslenemiyor.

Silaha giden paralar eğitimsiz, umutsuz, kimliksiz büyüyen milyonlara merhem olacak. Silahların yıkımı ve yanında getirdiği felaketleri görememek bir nevi cahilliğin verdiği körlük ve bireysel özel mülkiyete sahip olurken, kardeşinin ölümünden zengin olan ve milyarca $ ve € kazanan ve birikime dayanan azgın bir insanlık dramıyla karşı karşıyayız. .

Aslında insanlığı bitiren asıl çaresizlik “Savaşlar“!..

“Yurtta Sulh Cihanda Sulh “

Yüce önder Mustafa Kemal Atatürk'ün güzel ve anlamlı sözlerinden biridir. Bugün bile çok değerli olabilecek bir politika ve siyaset bilimine ışık olacaktır.

Burada taraf olmak ve olmamak vardır. Ben topyekûn savaşlara ve silahlanmalara karşı olduğumu söylemekle birlikte, silah üretilmez ve satılmazsa o zaman var olan sorunun çözümü için olumlu bir gelişme sağlamış oluruz.

Silahsız ve savaşsız bir dünya umuduyla hoş ve güzel kalın,