Neye Sevinir, Neye Üzülürüz ?


  • Kayıt: 25.12.2021 11:01:29 Güncelleme: 25.12.2021 11:01:29

Neye Sevinir, Neye Üzülürüz ?

Nejat Sucu

Yaşantımızda, günlük, aylık ve yıllık sevinçlerimiz vardır. Sevinçlerimiz ve olumlu yaşam bizleri yaşama bağlayan bizlerin gelişimini ve olgunlaşmasını sağlayan doğal güzelliklerimizdir.

Bireysel sevinmeden toplumsal sevince giden yol

Her ne kadar sevinçlerimiz bireysel olsa da , toplum olarak topluca sevineceğimiz olaylarda vardır. Sevinebilmek, yine bireysel ve toplumsal olarak hep birlikte barış ve huzur içinde yaşayabilmektir.

Bireysel ve toplumsal sevinçlerden mutsuz olan kişilik bozukluğu insanlarımızda mutlaka içimizde bulunmaktadır.

Bireysel sevinmenin yasak olduğu bir toplumsal kültür, gelenek, görenek ve değerlerden gelen bir toplum. Bireysel tercihlerden başlayarak toplumsal seçeneklere kadar, bizler için belirlenmiş ve belirsiz kalıpları olan bir yaşam biçimi.

Sevinmenin küçüğü ve büyüğü yoktur

Evet sevinç her ne kadar toplumsal belirgin edilse de sevinç ve mutluluk bireyseldir. Bireysel olmasında doğal ve yasama bağlayan ruh halimizdir.

Bireysel, kendimizin sahip olduğu var olan imkanlarla seviniriz

Yıllar önce çocukluk dönemi. İlkokul olmalı. Kayseri; ye gelin giden Sıdıka ablama bir ziyaret planlanıyor. Ben hemen, bende gitmeliyim dedim ve kararı verdim. Uzun bir süre ağlama ve sızlanmadan sonra gitmem uygun görüldü.

Nevşehir’e giderek Vişne rengi Konya yapımı Vişne renkli 40 Tl ‘ye Kundura alındı. O gece Kunduralarımı yastığımın altına koyarak uyuduğumu hatırlıyorum.

Çocukların sevinçleri ve mutlulukları genelde saf, temiz ve doğaldır. Çocukların sevgisiz ve sevinçsiz büyümesi demek, gelecek yıllarında kapanmayacak dramlara ve parçalanmış kişilik bozukluklarına sebep olabilmekteler.

Çok zaman anlamayız neden seviniriz

Çok zaman kimin ne için ne zaman, nerede ve kimle birlikte sevindiğimizi kendimizde anlamayız. Bir bakarız üzüntümüz, birden sevince dönüşüvermiş. Onun için sevinçlerimiz ve mutluluklarımızda belirgin bir kalıp olmadan özgür düşünmek, hissetmek ve yaşamayı bilmek gerek.

Uzun yıllar önce Yunus Eme bugünleri ne güzel tarif etmiş;

Aşkın aldı benden beni, bana seni gerek seni
Ben yanarım dün ü günü, bana seni gerek seni
Ne varlığa sevinirim Ne yokluğa yerinirim
Aşkın ile avunurum, bana seni gerek seni.

Yunus Emre’nin dediği gibi sevgilerimiz, sen, ben, biz ve sizsiz olamaz. Onun için ortak sevgi ve mutluluklar dileğimle hoş ve güzel kalın.