BU NE İŞTİR ! BUGÜN R`DAM`DA 20 BİNİ AŞKIN PROTESTOCU !


  • Kayıt: 07.02.2022 11:25:29 Güncelleme: 07.02.2022 11:25:46

BU NE İŞTİR ! BUGÜN R`DAM`DA 20 BİNİ AŞKIN PROTESTOCU !

Ali Develioglu

Bu  gösteriler gerçekten sadece Rutte hükümetinin 2 yıllık corona politikasına karşı tepki olarak mı yapılıyor? Bugünkü pek öyle görünmüyor! Bu gösteriler ayni zamanda halkın dar gelirli kesimlerinde, son iki yıldır Avrupa`da artan gelir düzeyi  farkı,  zayıflatılan sosyal devlet, yükselen enflasyon ve azalan alım gücüne tepkiyi yansıtıyor. 

Hükümet yandaşı medyaya göre 14 bin katılımcı varmış, ama daha inandırıcı alternatif kaynaklardan katılımın 20 bini aşkın olduğu anlaşılıyor. Kaldı ki 14 bin bile olsa az değil, Hollanda`nın son 20 yıldır olsa olsa bir kaç bini aşkın gösterilerden daha kalabalığını yaşamadığını anımsarsak! Ve her hafta yapacaklarmış, taa ki 6 Mart`ta ( 14 Mart belediye seçimleri öncesi) Den Haag Malieveld meydanında en büyüğünü yapana kadar. `Her hafta sayımız büyüyor` diyorlar!

Organizasyon `Samen voor Nederland` adlı oluşuma ait. 70`e yakın grup ve çevre katılıyor buna. Hiçbir siyasal parti başında değil, protesto yürüyüşünde de hiçbir politik slogan ve siyasal parti belirtisi yok! Aşırı sağcısı da var ama solcusu da… Çoluk çocuk yer yaştan , her gelenekten insan.. Yüzde 99`u Hollandalı, göçmen parmakla sayılacak kadar az! 

Bugünkü protesto yürüyüşünde herkes kendisi ne yazmışsa nesi varsa getirmiş, sarı şemsiyeler ve yonca resmi taşıyan bayraklar, ara sıra da Frizya ve Hollanda bayrakları da göze çarpıyor. Sıradan halk. Şu yazılar çoğunlukta: “ Doğru değil”, “ Özgürlük, eşitlik, kardeşlik” , “Normal olmayanı normal yapmayın”, “Rutte defol git”, “ Aşı yerine HCQ Çinko ve vitamin takviyesi”, “2G`ye hayır`, “ Ben özgür doğdum”, “ Yasak ve baskıya son”, “ Büyük sıfırlamaya ( Big reset) hayır”, “ Özgür toplum istiyoruz”, “ Şiddete, Lockdown`a, baskıya hayır”..

Gayet sakin bir gösteri. Konuşmacılar 17 Kasım`daki eski gösteride polisin ateş açtığı gösteriye gönderme yaparak, bazı medyadaki suçlamaların aksine kendilerinin barışçı olduğunu bugünkü gösteriyle kanıtladıklarını vurguluyor. Polisin de anlayış gösterdiğini ekleyerek, polisi de kutluyorlar. Gerçi polis de hükümete karşı bugün Rotterdam`da çalışma koşullarını ve ücretleri potesto etmek amacıyla kitlesel bir gösteri yaptı, bu corona protestosundan az önce. Ona da bini aşkın polis ve yakını katıldı! Yoksa Hollanda`ya onlarca yıl önceki yürüme dönemi geri mi geliyor! Bilinemez henüz.

Katılımcılardan bir kısmının aşı karşıtı olması ve virüsü hafife alması, yokmuş havasına girmesi dışında, çoğunluğu öyle değil. Çoğunluğun ortak yanı, hem lockdown ( kapanma) ve 2G politikasın a hem de özellikle Rutte hükümetinin siyasal ve ekonomik programına karşı olmak. 

İnsanın aklına “Acaba geçen yıl o şiddet yanlısı göstericiler  var olmasaydı bu yürüyüşe 20 bin yerine, 100 bin  kişi gelir miydi?” sorusunu getirmiyor da değil. Hatta aşı konusunu ve virüsü hafife alma fanatizmini  bir yana bıraksalar ve maske de taksalar , 200 bin kişi de gelebilirdi belki de!  Hele marttaki belediye seçimleri öncesinde olduğumuz anımsanırsa! Bakalım, o yapacakları 6 Mart Den Haag mitingi nasıl olacak acaba? 

Ne iştir! Ülkede ne olup ne dönüyor, anlayamadık… Tuhaf şeyler oluyor!