Göz Işıltınız ve Umudunuz Hiç Yok Olmasın


  • Kayıt: 21.02.2022 15:07:58 Güncelleme: 21.02.2022 15:07:58

Göz Işıltınız ve Umudunuz Hiç Yok Olmasın

Nejat SUCU

Bugün hava soğuk ve yağmurlu. Bir hafta boyunca bol bol yağmurlu yağdı. Havanın kapalı olması insanları karamsar, umutsuz ve gözlerindeki umut ışıltısını yok edebiliyor.

Umut ve umutsuzluk, yaşama zevki, muhakkak Çevre, iklim, yaşanan çevre, şehir, ülke ve memleketin sunduğu imkanlara da bağlıdır. Ne umduğuna ve ne bulduğuna bağlıdır.

Gençler çok zordalar

Tabii ki gençlerin, rahat, huzurlu, sosyal ve kişisel gelişim imkânı sunan bir eğitimle sosyalleşme ve gelişme yolunda 2 yılda gelişimlerinde, özgür yaşam ve tercihleri sekteye uğradı. En azından 2 yıl düzgün bir eğitimi takip edemeyerek 2 ila 3 arasında değişen eğitim, geri kalmışlığa sebep oldu.

Ne diyelim görmediler

Evet gençlerimiz son yüzyılda büyük savaşlar, acılar, yokluklar ve kıtlıklar görmediler. Her sahip olduklarının olağan ve uzun yıllar artarak devam edeceğine inanmaktalar.

Genel dünya ülke bilgileri ve politikaları yetersiz

Dünya’yı, karşı bir taraftan, inanç temelinde tek yönlü ve tek ideolojik yandan tanıyorlar. Dünyada var olan sorunların çözümünden çok sebep olan “Kapitalizm “ve mağdur olan (Fakirler) temellerinde yaklaşıyorlar ve bakıyorlar. Bu konu o kadar basit değil tabii ki.

Neoliberalizmi, Kapitalizmi, Sosyal Devlet ve Oligarşiyi tanımıyorlar

Devletin yapısını ve bugün dünyada tek başına At koşturan bölücü, Neo – Liberalizmci, Kapitalist ve Oligarşik devlet yönetimlerini iyi tanımıyorlar ve tanımak istemiyorlar da.

100 yıl öncesine göre daha iyi durumdayız

Nasıl ki ben Hollanda ‘yı, başka bir ülke ile kıyaslamak istemez isem, 100 yıl öncesini bugünle kıyasladığımız zaman, var olan her türlü kan, tehdit ve savaşlara rağmen yaşadığımız dünya 100 öncesinden daha güvenli ve hepimize yetecek kadar gıdamız da var. Yeter ki paylaşma ve birlikte yaşama teorilerde kalmasın.

Tabii ki kıskanma ve sahip olma dürtülerimiz kendimize yetecek kadar sınırlıya bilirsek.

Sevgi ve saygılarla,