Hollanda’da Var Olan En büyük Toplumsal Sorunumuz


  • Kayıt: 24.02.2022 18:39:01 Güncelleme: 24.02.2022 18:39:01

Hollanda’da Var Olan En büyük Toplumsal Sorunumuz

Nejat SUCU

“Güven olmadan ortak çalışmak mümkünü değildir “. Evet, aynen yazdığım gibi, sosyal kültürel vakıf ve dernek yaşamında toplumunda güven olmadan ortak çalışmanın imkânsız olduğunu tespit etmek hem gelinen ve değişen kültürel ve toplumsal ilişkiler yönünden emeklerin boşa gittiği noktada üzücü ama yaşamında bir gerçeği.

Sorun sadece Türk toplumunda mı ?

Hayır. Çoğu zaman genel Hollanda toplumunda var olan sorunları tam anlamıyla özümleyemiyoruz. Çünkü birlikte yaşamda ( samenleving ) gerekli olan beraber ( samen ) yaşamdan uzaktayız. Toplumun içinde, kenarında ve dışında olarak Hollanda toplumunun yanında ve kenarında ( langs) yaşıyoruz. Evet Hollanda toplumun her birimine, yerel, bölgesel ve ülkesel politik yönetimlere güven ve güvensizlik var olan sorunlarımızın başında gelmekte.

Hastanın, hastalık teşhisini ( diagnose) koymak ta önemli

Toplumsal sorun ve hastalığı teşhis etmek önemli. Önemli olan hastalığın sebebini bilipona uygun tedavi yolları aramakta önemli.

Toplumsal birlik ve beraberlik gerekli mi?

Yok aslında Neoliberalizmin ağır bir şekilde etkili ve yetkili olduğu bir dönemden geçiyoruz. Bireysel sorumluluk ve bireysel başarı yaşamın belirleyici etkenleri ve katmanları.

Bireysel başarı ve bireysel özgür iradeye dayalı şüpheci, inceleyen, araştıran, deneyen ve bulan bir toplumsal gelişim ve gelecek bekliyor bizleri. Bunu beceremeyen birey ve toplumun etnik ve inanç temelinde kendi kapılarını başkalarına kapatarak toplumsal dışlanmaya dayalı, “ kendi kendimize yeteriz diyerek “ belirli bir süre daha hastayı yaşatacağa benziyoruz Türk kökenli Sivil Toplum Örgütleri.

Proje üreten bir vakıf, dernek ve federasyon

Var olmayanı bir kurumdan ve vakıftan beklemek benim en büyük yanılgılarımdan olmuştur. Olmayanı ve başkaları ile bir proje ve toplumsal çalışmada ortak bölüşüm gerçekleşmeyeceğe benziyor.

Olmayanı paylaşamazsın 

Evet yok olanı başkaları ile paylaşmak mümkün değil. Bunun yanında başkalarıyla paylaşımda benim ve senin verilen emeğin karşılığını alacağından korkmak, uygun görmeme ve kendine göre uygun ve geçerli nedenlerden dolayı sembolik olarak kalan ve toplumun bir araya gelmesini sağlayan toplumsal ilişki ve sosyal hizmet işlevi olan vakıf ve dernekler. Ben her zaman istedim ve denedim ama olmadı. Belli ki olmayışının bir nedeni benden ve bizden kaynaklanıyor. Yine de denemek gerek.

Gelecek günlerde şartlar oluştuğu zaman, yeniden denemek gerek. Hollanda zengin bir ülke. Var olan sermeyenin yüzde %1’ni sosyal hizmetler toplumun güvenini kazanacak çalışmalara ayırmak sorun değil. Yalnız çalışmaların inandırıcı ve bir proje planı olarak uygulanması gerek. Evet Hollandalıların söylediği gibi “De juiste persoon op de juiste plaats “

Çözüm nedir?

Aslın çözüm çok kolay. Güvenmenin belirli başlıca olması gerekenler, samimiyet, olduğun gibi görünme, iyi niyet, paylaşımcı ve var olan ürünü ortak paylaşabilmektir. Bu karakteristik, kültürel, inanç ve kişilik değerlerine sahip olunduğu zaman, bugünkünden daha çok iyi yerlerde olabiliriz. “ Tabii ki partizanlığı bilmeden ve beceremeden partizan da olmamız gerekir “.

Saygı ve sevgilerimle hoş ve güzel kalın