AVRUPA`NIN `İYİ MÜLTECİLERİ`!


  • Kayıt: 06.03.2022 16:28:45 Güncelleme: 06.03.2022 16:30:00

AVRUPA`NIN `İYİ MÜLTECİLERİ`!

Ali Develioglu

“İyi mülteciler”: bir İngiliz televizyon sunucusunun Ukrayna`lı mülteciler için geçenlerde bulduğu isim!

İnsan Hakları İzleme Örgütü ( Human Rights Watch, HRW) bir haftadır Ukrayna`dan komşu Avrupa ülkelerine kaçanlar arasından, Ukrayna`lı olmayan ama Ukrayna`da yaşayan onbinlerce diğer insanın, Avrupa`ya giremediğini söyledi! HRW bunun, hem AB yetkililerinin hem de Ukrayna yetkililerinin ırkçı ve ayrımcılığından kaynaklandığını kaydetti .

Geçtiğimiz hafta Ukrayna`yı terkedenlerin sayısı 1 milyonu aşarken, kaçanların çoğu Polonya, Macaristan, Moldovya gibi komşu ulkelere ve Almanya`ya yöneliyor. Ukrayna`lı mülteciler başkent Berlin Hauptbahnhof`ta devlet gönüllüleri tarafından şefkatle karşılanıyor. Derhal kendilerine ayrılmış ve döşenmiş özel bölüme yerleştiriliyor.

Ukrayna`lı mültecilere gösterilen bu misafirperverlik Hollanda`ya da yansıdı: Hükümet Hollanda`nın 25 bölgesine (veiligheidsregio`s) talimatla her bölgeden 2000 Ukraynalı mülteci için yerleşim yeri istedi. 50 bin kişiye şimdiden yer hazırlanıyor yani.

Tabii ki Ukraynalı mültecilere insanca davranılsın. Ama insansak çifte standartlılığın `insanlık maskesini` de düşürmek zorundayız.

Suriyeli ve Kuzey Afrikalı yüzbinlerce mülteci ise geçtiğimiz yıllarda Akdeniz ve Ege Denizi`nde Avrupa koruma botları tarafından denizin ortasında geri çevriliyor, bazan da lastik botlarında ölüme terkediliyordu.

Ceseti Ege Denizi sahiline vuran 3 yaşındaki Suriyeli mülteci çocuk Aylan Kurdi, aylarca dünya medyasında baş manşet olmuştu. Yunanistan Türkiye sınırına mültecilere karşı duvar örmeye başlamış, çoğunu zorla adalardaki toplama kamplarına koymuştu. Ama Yunanistan başbakanı Miçotakis dün Ukraynalı mültecileri memnuniyetle kabul edeceklerini söyledi!

AB üyesi Bulgaristan başbakanı Petkov dün Ukraynalı mültecileri “ eğitimli, vasıflı ve AKILLI “ insanlar olarak niteledi! Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto da Ukraynalı mültecilerin “ yasalara uygun olduğunu “ iddia etti.

Ama en açık sözlüsü geçen hafta ABD`nin meşhur CBS televizyon muhabiri Charlie D’Agata oldu “dünyanın diğer savaş bölgelerine göre Ukraynalılar `daha medeni, daha Avrupalılar” ! Yani bombardıman edilen Suriye ve Irak`ta can veren yüzbinlerce insan önemli değildi. Önemli olan `Avrupalı` olmaktı. Avrupalı olmak `medeni olmak` demekti. Bu lafa bizim Türkler arasında da inanan haddini bilmez maalesef çok var.

20 yıl önce Amerikalı Bush, Irak`ı bombalar ve çoluk çocuk orada can verirken, bazı Batı televizyonlarında spikerler “Ne güzel, Bağdat`ın üzerinde hava-i fişek gibi” demişlerdi yılışık yılışık. Müslüman Suriye ve Irak`ta NATO`nun yıkmak istediği devletler, Ukrayna`da ise stratejik küresel çıkarları vardır.

Ukrayna olayı Batı`daki takkenin altındaki keli ortaya çıkardı!

Ve işte gerçek dünya budur! Hoşgeldiniz.

“Kapansın el kapıları bir daha açılmasın.”

Ali Develioglu