Hollanda ‘da Türk'lerin 3000’ den Fazla Vakıfları ve Dernekleri Var!..


  • Kayıt: 10.03.2022 16:10:38 Güncelleme: 10.03.2022 16:10:38

Hollanda ‘da Türk'lerin 3000’ den Fazla Vakıfları ve Dernekleri Var!..

Nejat SUCU

İnternetten araştırdığımıza göre; Türk'lerin, Hollanda´da 3000 ´den daha fazla dernekleri, vakıfları, platformları, federasyonları çalışma grupları ve muhtelif yardım ve temsili örgütleri bulunmaktadır.

Hollanda´da belirli amaçlı bir vakıf kurmak için 3 kişi yeterlidir. Bazen bir baba, anne ve 18 yaşından büyük bir çocukla Türkiye'deki Sokak Kedilerine Yardım Vakfı bile kurabilirsiniz. Amacına ve hedeflerine uygun bir tüzük, herhangi bir Noterin onayı ve Hollanda Ticaret Odası´na ( www.kvk.nl ) ve de bir adrese kayıt başlangıç için yeterlidir.

Bu vakıflar ne yapmaktadırlar?

Bugün 9 Mart 2022. Bahar olduğundan da erken ve sıcak başladı. Bu 3000 vakıftan ve dernekten bir çoğunun “Kış uykusundan uyanmaya niyetleri yok, bir çoĝunun bu kış uykularında yaşamları ya sona erdi ya da erecek.

“Tabii ki Korona ve birlikte getirdiği kriz var olan sosyo, ekonomik ve kültürel ölümleri gelecek yıllarda daha da hızlandıracak.

Hollanda’da yaşayan Türk toplumunu temsil eden bu sivil toplum kurumlarının veya öz örgütlerin sesleri ve yazımları duyulmaz oldu. Uzun bir dönem, 3 ay boyunca ne bir faliyet ne de bir hak arayışı gözüküyor.

Politik istekler ve kaybolan göçmenlik hakları

Hollanda 16 Mart Çarşamba günü, “ Belediye Meclislerini “ seçecek. Göçmen seçmen sahipsiz. Hangi partiye, neden oy vereceğini bilmemekte. Haklı olarak göçmenlerin göçmenlik ve vatandaşlık haklarının geri iade edilmesi konusunda politik gündem bile oluşturamadı göçmen örgütleri, Şehirsel tartışma toplantıları düzenleyerek geçmişin formunu yakalamaya çalışıyorlar.

Lâle Devri bitti mi?

Birçok vakıf, geçmiş yıllarda aldıkları faaliyet teşvik yardımlarının bitmesiyle faaliyet ve çalışmalarına son vermek zorunda kaldılar. Zaman internet ve Internet'i iyi kullanma zamanı. Bunun yanında, o vakıf ve derneğin faaliyetlerini internet üzerinden takip edebilme zamanı.

Bir vakıf ve dernek nelere sahip olmalı?

- En az 5 yıllık ulaşılmak istenen hedeflerin belirlenmesi( meerjarenbeleidspan voor minimaal 5 jaar )

- En az bir yıllık faaliyet ve çalışma planı ( werk en activiteitenplan )

- Geçen yılın faaliyet ve maliye raporu ( Financieel Verslag en Jaarverslag )

- Genel Amme Hizmeti Müteşebbisi , Algemen nut beogende instelling (AMBI). Hollanda Vergi Dairesi’nin vergi iadesi uygulaması için zorunlu olan uygulama.

- İnternet sayfasından kurumun faaliyetlerini, çalışmalarının en az iki dilde ziyaretçilere sunulması.

Ayrıca, görev taksimi, uzmanlık alanı ve hizmetlerin halka sunulması ayrı bir organize ve koordine istemektedir. Dernek ve vakıflarda hizmet edenlerde fikir, kültür ve yaşam biçimi uygunluğu olması başarıların sürekliliĝini saĝlayacaktır.

Don Kişot olmamak..!

Yaşam çoğu zaman gerçek ile gerçekleşebilecek umutların arasında gelip giden bir Dünya oyunudur. Çok da ütopik olmadan bazen de Don Kişot olmak insanlıĝın kaderinde vardır.

Güzel bir günde yine yazarak, var olan hislerimin ve düşüncelerimin antrenmanını yaptım. Daha güzel yazımlar sizlerin olsun.

Sevgilerimle hoşça kalın.