Sandıktan Uzaklaşan Türk Seçmenin, Umutsuzluk ve Beklentisizlik Sendromu


  • Kayıt: 18.03.2022 17:16:55 Güncelleme: 18.03.2022 17:16:55

Sandıktan Uzaklaşan Türk Seçmenin, Umutsuzluk ve Beklentisizlik Sendromu

Nejat Sucu

16 Mart 2022 tarihinde 333 Hollanda Belediyesi'nde, seçimleri sağlıkla demokratik seçilme ve seçme ortamında tamamladık. Tabii ki her seçimde olduğu gibi yeniden bir değerlendirme yapmak gerek.

Almelo’da seçmen sandığa gitmedi

Evet Almelo’da ikamet eden seçmenin yarısından fazlası ( yüzde 43,2 katılım ) seçim sandığına gitmedi. Türk göçmenlerinde sandığa gitme oranı yüzde 40 ‘nin altına düştü. Bunun nedenlerini buradan yazmak objektif olmaz ama genel anlamda bir değerlendirme yapmak mümkün.

Adından da anlaşıldığı gibi seçmek ve seçebilme imkânı olmayan, her çeşit nedenden var olan adayı beğenmeyen ve oy vermeyi uygun görmeyen seçmenin en kolay tercihi sandık başına gitmemek.

Adayların az, tercihlerin sınırlı olması çok oy almak anlamına gelmiyor

Korona yorgunluğu, hayat pahalılığı ve Ukrayna savaşı ile iyice olumsuz havaya giren ve ruhsal olarak etkilenen seçmen geleceğe ve politik arenadaki aktörlere ve oyunculara güveni geçen seçimlere göre daha mı azaldı ?

Ülkesel yönetimlerden sorumlu olan iktidar koalisyonu olumsuzluklardan; enflasyondan, savaşlardan, yaşam pahalığından, konut ve doğa krizlerinden Temsilciler Meclisindeki bütün partileri sorumlu kılmak ve hesap mı sormak istedi ?

Rekabetsizlik ilgisizliği getirmekte

Politikada rekabet ve karşı alternatif tercih çok önemlidir. Olmadığı zaman seçmen tercihinde teşvik olmayarak sandığa gitmiyor. Politika ve tercih edilen politik partide bir yaşam ve gelecek heyecanı olması gerekir.

Bir anlam ifade edebilmek

Etnik, inanç, siyasi ve politik renklerinden dolayı seçmeni belirli bir yıllar arkandan politik tercihler ve politik hedefler için sürükleyebilirsiniz. Ama bir süre sonra ne için ve kim için oy vermeyi sorgulayan seçmen arkasından gittiği politik liderini takip etmeyecektir.

Bu konuda ilk değerlendirmem

Sandığa gitmeme ve sandıkta söz sahibi olmamada en doğal bir demokratik haktır. Bir anlamda bir seçenek de olsa, bir diğer anlamda etkili olma ve var olan temsili tercihe katılmama anlamına gelir.

Şimdiden tüm seçilen temsilcileri kutlar ve başarılar dilerim. 4 yıl çabuk gelip geçecektir. Bu konuyu seçim ilgisizliğini kendi aramızda konuşabildiğimiz ve feedback ve özeleştiri yapabildiğimiz sürece de gelecekte politik katılımı başarılı kılabiliriz. Açık söylenmese de, 500 bin Türk kökenli seçmenin en az 350 bin seçmenin oyunun olduğunu düşünürsek alına sonuçları bir değerlendirme yaparak bu gece güzelce uyuduktan sonra, yarın yeniden daha güzel hizmetler için işe koyulmak gerek.

Hayırlı olsun ve kolay gelsin.

Nejat Sucu