Keskin Sirke Küpüne Zarar Verir...!


  • Kayıt: 21.05.2022 08:42:11 Güncelleme: 21.05.2022 08:42:11

Keskin Sirke Küpüne Zarar Verir...!

Nejat SUCU

Yıllar yılı bir keskin sirke misali yaşamda keskin olamadık. Aslında orta yolu bulma, Hollanda’da ve politikada var olan ortak yolu ve kararı bulma (compromis afsluiten/ water bij de wijn doen ) benim içinde önemli olmuştur.

Belki benim kişiliğime uygun olanda buydu.

Eskiden Göre’de evimizde sıra sıra dizili, irili ufaklı kavanoz yapımı içleri kara kara yağlı 50 ile 100 litre arasında değişen toprak küplerimiz vardı. Bu küplerde genelde kendi ev yapımı Pekmezimiz, Üzüm turşumuz ve kendimizin kurduğu sirke saklanırdı.

Sirke mayalanıp ta sirke oluşumdan sonra keskinleşirdi. Ve bir gün bakardık sirke küpümüzü parçalayıp akmaya başlamış. Tabii ki keskin sirkenin zararı kaybolan sirke ve yeniden alınan küple sınırlı kalmaz ve keskin sirke bir insan gibi etrafına da zararda verir di.

Nerden gelirse gelsin ister İslam ister sol, ister sağ istersen etnik kökenden gelsin, toplumsal ortak, barış içinde yaşamayı ve bölüşümden yana olmayan toplumsal politikalar, birgün kendine ve etrafına zarar vereceği gibi, eninde sonunda yok olmaya da mahkûmdurlar.

Bunun en güzelini Hollanda’da görüyoruz.

Sebebi ister sosyal, çevre, aile, ister etnik ve azınlık olarak Hollanda’da yaşamaktan kaynaklanan eziklik, düşüklük, ötekileştirilen bir üst kimlik ve inançla birleştiği zaman var olandan daha da büyük bir büyüklük kompleksi doğmakta.

Buraya kadar sorun yok ama sorun olan, kendi kimliği ve inancı ile bağdaşmayan ve değişmeyen toplumun zorla değişimini sağlayan sözde ‘eylemci kişilik oluştuğu zaman ? Suç ve cürümlerin legal ile illegalitenin birbirine fikirsel karıştığında, o zaman o kişi için yaşanmaz bir ülke oluveriyor Hollanda.

Suçun ve yanında getirdiği sosyal ve kanunsal cezai yaptırımlarda cabası/

Yaşam aynen bizim keskin sirke misalidir. Yaşamda keskin sirke misali yaşayanlar, çoğu zaman kendi sirkelerinin kendilerine zarar verdiklerini göreceklerdir.

Gençlerimizi sevdiğimiz kadar, onlara keskin sirke olmamayı tavsiye ediyorum. Yanındakine yol vermeyi en önemlisi ise ; Bir bayanın kaza ile ayağına bastığınız zaman “pardon “diyebilmek ne güzel öğrenilen bir erdem ve ahlaktır. Ayrı bütün Türk ve gençlerimizin “!9 Mayıs Gençlik Bayramını da kutlarım “.

Güzel bir sabah dileğimle hoşçakalın.