Türkiye’de Almancı Olmanın getirileri ve götürüleri!..


  • Kayıt: 30.05.2022 07:17:14 Güncelleme: 30.05.2022 07:17:14

Türkiye’de Almancı Olmanın getirileri ve götürüleri!..

Nejat SUCU

Yaşam bir koşturmaca, daha güzeli, iyisi ve kolayı için mücadele. İki dilli bir toplumda yaşıyorsanız, iki dil konuşmak, yazmak ve ürün üretip pazarlamanız gerekmekte.!.

İki dilli toplumları memnun ve mutlu etmek te o kadar kolay değildir ha.!

Her biri diğerinin üstünü, çoğunu, güzelini, başarısını kıyaslarda ondan. Bir de kendinin daha üstün, güzel, sağlıklı, zengin, ahlaklı, eğitimli ve medeni olduğunu düşünen bir toplumda yaşıyorsanız ? Vay halinize.

Aynı zamanda iki dil, iki kültür bir ülkede yaşamak evrensel insan gelişimin büyük bir nimet ve zenginliktir. Tabii ki bunu iyi değerlendirmesini bilirsek.

Aynı zamanda toplumsal kurumlaşmış, ilik ve kemiklerine kadar işlemiş ötekileştirme, ayrımcılık ve ırkçılığın yaşandığı, son 30 yılda ırk ve etnik kökenlerin açıktan ve doğrudan politik hedefler için kullanıldığı bir zamandan geçiyoruz.

Bilerek veya bilmeyerek bir kurumda Ne kadar sevimli bir erkek, hiçte Türke benzemiyor ‘diye işsizlik kayıtlarına not düşecek kadar kurumların memurundan hizmet beklersiniz.

Kısacası, iki cephede savaşmaya benzer. Bundan çok yorulabilir ve de yenik düşerseniz. Bazen ruhunuz da bozulabilir. Bir bakarsınız kendinizi toplumdan uzak tutarsınız. Türkiye’ye gidersiniz yapamazsınız, benim bıraktığım Türkiye değil dersiniz. Birde yalnız kalma tehlikesi de vardır. O eski samimi insan ve toplum ilişkilerinin çoktan bittiğini, bireysel çıkar ve çekirdek ailenin en önde olduğu çıkar ilişkilerinin yerini aldığını görür üzülürsünüz.

Kendi kendine sormadan da edemezsiniz “Bir arada iki derede kaldım “dersiniz ama olanı da kabul edemeyip küskün ve hayal kırıklıkları ile ne yapayım her halde çocuklarımın ve torunlarımın kaldığı memlekete Hollanda’ya geri dönersiniz.

Hiç mi olumlu yanı ve yönü yoktur?

Olmaz olur mu? Olumlu yönü ise, birinin eksikliğini diğerine tamamlarsınız, birinden öğrendiğinizi diğerine kullanırsınız ve en önemlisi ise, yağmur ve fırtınadan sığınacağınız iki limanınız vardır.

Aslında zenginiz

Evet dediğim gibi. Bir çoğumuzun iki memleketi, iki pasaportu, iki konutu, üç aylığı var. Var olan zenginliklerin yanında mutlaka biraz da zorlukları olacak. Önemli olan var olan zenginliklerin kıymetini bilmek ve şükür etmek, mutlu ve huzurlu yaşam için önemlidir.

Mutlu yaşlılıkta bizim için

Yaşlandığınız da, kimse sizi aramadığı ve ziyaret etmediği zaman ise, Türkiye ‘ye Akdeniz, Ege veya doğduğunuz topraklara, memlekete kaçarsınız. Yine orada kıymetiniz ve yeniden artı değeriniz artar “Almancı, Avrupalı ve Hollanda’lı “ oluverirsiniz yeniden., bilhassa yazın “Hoşgeldin gurbetçi gardaşım “yazıları ile karşılar Anadolu şehirleri.

Almancı ve Hollanda’lı olmak aynı zamanda size bir yük olduğu kadar üzerinizde kıymetli bir elbisedir. Kesin dönenlerin sahip olunan Almacı ve Hollanda’lı etiketini kaybettikleri zaman, ruhen bir yalnızlık ve yoksulluk içine düşebilirler. Benim bu yazdıklarım her bireyde gerçekleşecek diye bir kuralda yoktur arkadaşlar. Sevgilerimle.