Beyin Göçü ve Yaşadığımız Avrupa Birliği Ülkesi Hollanda


  • Kayıt: 30.05.2022 11:23:07 Güncelleme: 30.05.2022 11:23:07

Beyin Göçü ve Yaşadığımız Avrupa Birliği Ülkesi Hollanda

Nejat SUCU

İyi bir mesleki eğitim almış ve iyi yetişmiş kişilerin, olanaksızlık, politik, inanç, tercihleri ve işsizlik gibi nedenlerden dolayı başka ülkelerde okumayı ve çalışmayı tercih etmesi olarak beyin göçünü tanımlarız.

Uzun yıllar Amerika ve Almanya’ya göçler devam etmiştir Amerika Amerika olalı, Amerika’ya göçler her dönemde devam etmiş ve Amerika her dönemde, her ülkeden , ırktan, dinden yetişmiş ve eğitimli insanları kendi kendine faydalı ve yararlı bir insan olarak kullanmasını bilmiş ve gelecekte bilecektir.

Bilim ve teknolojideki öncülüğü, var olan üstün zekâ ve beyinleri bilime ve eğitime kanalize ederek kullanmasından kaynaklanmaktadır.

Beyin göçünün sebep olduğu faktörler çok çeşitli olup Hindistan ve Türkiye gibi devamlı beyin göçü veren ülkeler olmuş ve olmaya da devam etmektedirler.

Fatih Sultan Mehmet Han ve Beyin Göçü Fatih Sultan Mehmet Han ‘ın İstanbul ‘u kuşatma ve fethi aşamasında Top dökümü ekibine Urban gibi Macar ustayı kattığı bilinmekte. İstanbul’un fethinden sonra da ilim ve bilim adamlarını İstanbul’a davet ederek onların ilim ve bilim alanında çalışmalarına öncülük etmiştir.

Nazi Almanya'sı (Nasyonel Sosyalist Almanya) ve Türkiye'ye Beyin Göçü         Nazi Almanya'sı başlangıcı olan 1933’den başlayan ve1945 yıllarına kadar Türkiye’ye Nazi Almanya'sından göç öden, bilim ve ilim insanlarının sayısı azımsanmayacak kadar çoktur. Bu insanlar modern genç Türkiye'mizin kurum ve kuruluş aşamasında ilim ve bilim alanında yıllarca hizmet vermiş ve modern Türkiye Cumhuriyeti’ne gerekli olan Tıp biliminde ve Üniversiteler de görev yapmışlardır.

İstanbul Hacettepe Tıp Fakültesi Hastanesinde                                                       Yıllar önce İstanbul Hacettepe Tıp Fakültesi Hastanesi ziyaretimde, Hastanede görev yapmış Alman Musevi doktorların isimlerini gözlemiştim.

Yine Beyin Göçü Gündemde !                                                                                  Beyin göçü yine devam ediyor. Her yıl Türkiye’nin en büyük gereksinimi olan beyinleri AB ülkelerine, Kanada, Amerika, Avusturalya ve diğer dünya ülkelerine göç etmeleriyle kaybediyoruz. Tabii ki var olan beyinleri faydalı kullanmak ve onlara o gerekli olan imkânı vermekte önemli.

Tabii ki göç en önemli yolu eğitimle başlayan, ilim ve bilimle devam eden bir süreç.

Hollanda Beyin göçündeki( Kennismigratie ) kullanılan yasal yollar 

1- Beyin göçünü teşvik eden yasal uyum ve istihdam uygulamaları . Her ülkede olan beyin göçünü uygun ve yönlendiren Bilgi göçü ( Kennismigratie ) gibi,

2- Varsıl Avrupa ülkesinden biri ile, birlikte ikamet veya evlilik yapma,

3- Kendi eğitim giderlerini karşılayarak eğitim ve yerleşme,

4- Türkiye Cumhuriyeti özel ve tüzel kurumlarının verdiği destek ve burslarla eğitim,

5- Yurtdışında yaşayan bir akrabanın desteği ve yardımı ile eğitim,

6- AB ‘nın sunmuş bulunduğu Erasmus gibi burslarla eğitim ,

7- Mülteci olarak göç edilen ülke Hollanda,

8- Bir işverenin kişiye ait olan beyin göçünü uygun kılan çalışma izni ile (Tewerkstellingsvergunning ), Kennismigratie.

9- Bir AB ülkesi olan Hollanda firmasında yurtdışında çalışanlar sonraki yıllarda Hollanda'ya yerleşme imkanları,

10- Kendi sermaye ve ekonomik gücüyle, Hollanda’da faaliyet gösteren kendi işini kurma ve işletme ( Ankara Anlaşması /1964).

Göçü tersine döndürebilmek

Evet. Eğitimli ve ekstra tecrübeli beyinleri Türkiye'ye, göçü geriye döndürmek mümkün. Tabii ki var olan olanakların bugünden daha da iyi olması mutlaka gerekli.

Veya idealist, babalarının ve dedelerinin memleketi Anavatanlarına hizmet vermeyi, önemli bir görev bilen Türkiye insanı her zaman bulunacaktır.

Var olan yaşam, daha kaliteli ve daha verimli olmalı. Buna destek verecek politik irade ve kurumlar olmalı.

Yasal düzenlemeler daha da iyileştirilmeli ve bu konuda bir göç bakanlığı kurulmalıdır ( Ministerie van Migratie ),

Her ne kadar bu konuda çalışmalar var olsa da, geçen dönemde var olan uygulamalar ve “Topyekûn Türkiye’ ye Beyin Göçü Seferberliği “başlatılmalı. Bu konuda verimli olmak ve destek vermek yetmiyor.

Aynı zamanda siyasi ve bürokratik iradenin görmesi, istemesi ve geleceğe yatırımı gerçekleştiren bir politikanın geliştirilmesi gereklidir. Teknoloji, ilim ve bilim ancak beyin göçünü iyi kullanmaktan geçer.  

Bizler farkına varmadığımız bir potansiyel ve 6 milyon Türk vatandaşı, Türkiye dışında yaşayan harikulade ilim ve bilim damarlarına sahip bir “Yurtdışı TÜRKLER ve AKRABATOPLULUKLARI “ var.                           

Geçti Bor’un Pazarı Sür Eşeğini Niğde’ye !

Eski Adana yolundan Nevşehir’e gelirken eskiden Niğde'nin Bor ilçesinden geçerdik. Bor un, Niğde'ye uzaklığı 14 kilometre olmalı. Bu yazımı yazarken aklıma Bor pazarına geç kaldığımızı düşündün. Evet , aynen bu yazdıklarımın çoğunluğunu Avrupa Birliği Ekonomi Komisyonu “Bu yılın sonunda, Avrupa Birliği Ülkelerinde iş ve insan kaynakları açığını kapatmak için, Fas, Tunus, Cezayir ve Mısır'dan misafir işçi, yeni eğitimli ve kalifiyeli insan iş gücünün Hollanda ve Avrupa Birliği ülkelerinde istihdam edilmesini tavsiye etmiş bulunuyor. Acaba biz yine Bor pazarına geç mi kaldık?     

Bize de kala kala Afganistan, Yemen, Suriye, Irak ve Iran gibi insan kaynaklarımı uygun bulundu ?