Gelin Hep Birlikte Hollanda'yı Yeniden Keşfedelim !..


  • Kayıt: 02.06.2022 08:23:01 Güncelleme: 02.06.2022 08:23:01

Gelin Hep Birlikte Hollanda'yı Yeniden Keşfedelim !..

Nejat Sucu

HANSA BİRLİĜİ ( Hanze Steden)

Hollanda’da Hansa Birliği Şehirleri; Kuzey – Almanya tüccarları ile birlikte, 14. ve 15. yüzyıllarında ticari ve ekonomik bir güç olmuşlardı. İşsel Nehri kenarında kurulmuş olan, Doesburg, Zutphen, Deventer, Zwolle,Kampen, Hasselt ve Hattem şehirlerinde, Tahıl, Yabani Av Hayvanı, Deri, Kürk, Tuz, Balık, Kereste, Bez, Bal, Bira ve Şarap ticaretinin yanında, kale şehirlerinde mimari yapılanma, sanat, kültür ve felsefe çağını en güzel gelişimini sergilemişti.

Bu şehir kalelerine, o dönemde aynı zamanda Altın Çağ (Avant la lettre / Gouden eeuw  ) olarak isimlendirilmiştir. Kendi aralarında ve şehirler arası yapılan Ticari sözleşmeler ve birliklerle ( Handelsovereenkomsten ) Avrupa’da, Avrupa Birliği’nin geçmişinin yüzyıllara dayandığını da söyleyebiliriz.

Yıllar önce, bu şehirlerden Zutphen ve Doesburg’da bazı görevlerde bulundum. Geçen hafta Zutphen' e yapmış olduğum kısa ziyaret esnasında, Hansa Birliği Şehirlerinin harikulade mimari yapılara sahip olduklarını yeniden fark ettim veya yeniden keşfettim.

Önümüzdeki dönemde bu şehirleri yeniden keşfetmeyi ve o tarihi güzellikleri yeniden resimlemeyi, zevkle ve mutlulukla yazmayı planlıyorum.

Bazen, yeniden doğayla ahenkli bir uyumla başka yerlerde olmak bana ruhen huzur ve mutluluk vermiştir. Ayrıca, Doesburg şehrinde etli yemeklerde sos olarak kullanılan antik Hardal (Brassica nigra ) üreten küçük müze üretim haneyi görmeniz ve gezmenizde mümkün.

Bazen, boğazda bir kahve içemeyebilir veya Sirkeci'de balık yiyemeyebilirsiniz ama Ijssel nehrinin kenarında bir Hardal çorbası (Mosterdsoep ) içerek te mutlu olabilirisiniz.

İnsanın gerçek yaşam kurallarının yanında yaşamı, mutlu kılacak ve var olanı da zorlaştırmayacak, hoş, güzel alternatif olarak zamanı değerlendirmeler her yaşanan mekânda olduğu kesindir. Yeter ki, biz görmeyi ve değerlendirmeyi bilelim.

Hollanda toplumunda, bireye kendi özgürlüğü içinde, toplumsal yasalar, değerler ve normlar içerisinde kalarak kendi zamanlarını özgürce doldurmaları mümkündür.

Artık geç oldu. Yazmak için ve güzelleştirmek için yazdığımızda çirkinleştirmeyelim. Olanla ve yazdıklarımla da tatminkâr olmak gerek.

Bol bol yeni keşifler umuduyla Hoşçakalın