Strasbourg‘da Han Duvarları


  • Kayıt: 11.06.2022 08:49:44 Güncelleme: 11.06.2022 08:49:44

Strasbourg‘da Han Duvarları

Nejat SUCU

Memleketten 3033 kilometre uzakta, Strasbourg'da Orta Çağ’dan kalma bir Handa , (Kervansarayda/hébergement / Herberg ) misafirim. İçimde, ruhumda ve kalbimde bilinmeyen bir sancı. Ne konuşacak biri var etrafında ne de dilini ve kültürünü biliyorsun. Odalar gayet sade ve de aslına sadık kalınarak autentik bir biçimde korunmuş. Uzun, uzun duvarları inceliyorum, rastlamıştım duvarda sair Faruk Nafiz Çamlıbel;

“On yıldır ayrıyım Kınadagı'ndan

Baba ocağından, yar kucağından

Bir çiçek dermeden sevgi bağından

Huduttan hududa atılmışım ben “

Kendime geldiğimde ne Orta Anadolu’nun Niğde'sinde ne de Nevşehir’’ de bir Han odasında olduğumu fark ettim. İçimin olanca karanlığına boğularak, Deniz’de yüzme bilmeyen ve de boğulacak olan birinin bir el aradığı gibi etrafıma bakarken birden gözüme felsefi bir manifest ilişiyor.

Ne var bildirimde?

İnsanın yaşamındaki bireysel gelişim, yaşam kalitesi ve birçok bireysel haklar, özgürlükleri hakkında yazar güzel bir bildiri hazırlamış. Ne adı ne sanı belli olmayan dünyalı bir garip filozof ve de yalnız bir yolcu. Birden fark ettiğimde geçmişte ne kadar yanıldığımı fark ettim. 6 Mayıs 1972 tarihinde hazırlanmış bir manifest.

Uzun zamandır beni düşündüren, araştırmama sebep olan bir konuyu bulduğumu fark ediyorum. Nedir bu yanlış bulgum ve düşüncem? Hem seviniyorum hem de geçmişte faydalı olmadan geçen zamana acıyorum.

Bireysel gelişim ve toplumsal sorumluluk Geçmişte toplumsal gelişimi sağlayacağımızı, hür, eğitimli, adaletin ve de varsıllığın herkese ulaştığı bir toplumsal değişimin gelişeceğine inanıyordum. Yanılmışım. Hür, özgür, refah, eğitimli ve sağlıklı bireylerin olduğu gelişmiş bir toplumdan söz etmemizi olanaklı göremedim. İlk önce kedimize bakarak, kendimizi değiştirir ve geliştirdiğimiz zaman, birden fazla sorunumuzun çözüleceğine inanmaktayım.

Bireysel gelişimini sağlamış, özgür düşünen, paylaşımcı ve adaletli bireylerden toplumsal sorumluluk oluşur ve de toplumsal sorumluluk taşıyan vatanların insanları refah ve de mutlu olma olanakları çok fazla olabileceğine inanarak, mutluluklar dileğimle hoşçakalın derim.