Yazma Sanatı Bir Yetenek mi ?


  • Kayıt: 18.06.2022 09:08:58 Güncelleme: 18.06.2022 09:08:58

Yazma Sanatı Bir Yetenek mi ?

Nejat SUCU

Yazı yazmak yazdığın zaman, sonuç çoğu zaman verimli olmayabiliyor. Yazmak için, çok okumak, gezmek, görmek ve yaşamın içinde olmak gerekiyor. Tabii ki yazılanlara örnek olmak, yaşamda var olan olanakları iyi değerlendirmekte önemli. Bunun yanında aileden gelen şevk ve var olan okuma imkanları. Sağ olsunlar Dedem, Gezici Başöğretmen Şükrü Güney dedemin abone olduğu günlük 2 Gazeteyi okuma olanağım oldu. Emrullah ve Hüseyin Güney dayılarımın kitap ve teşviklerini unutmamak gerek.

Birden fazla kültürle yaşamak.

Yurtdışında, dilini, gelenek ve göreneklerini bilmediğin ülke Hollanda' da yaşamanın, olumsuz yönleri olduğu kadar, birden fazla var olan olanakları iyi değerlendirmek büyük bir kazançtır. Ben her zaman iki kültürle birlikte ve iç içe yaşamamın büyük bir kişilik ve olgunluk kazancı olduğunu ( verrijking ) düşündüm.

Tabii ki Felemenkçe dilini iyi bir düzeyde bilmek, Hollanda toplumuna katılmak ve dışarda kalmamakta gerek. Oda kültürel, sosyal, politik iktisadi ve ekonomik katılımla gerçekleşir. Ben hepsini az bilerek veya bilmeyerek denediğimi düşünüyorum. Ayrıca Hollanda’yı ve Hollandalıları sevmek Türkiye'yi sevmek anlamına gelmez. Bundan bir anlam çıkaranlar sahip olduklarının farkında olmayıp Hollanda'da mutsuz bir yaşam sürenlerdir.

Özgürlükler ülkesi...

Hollanda, bireysel düşünme, yazma, çizme, konuşma ve kendin gibi yaşama özgürlüğü sunan bir ülkedir. Tabii tüm bunların yanın da yazılmış yasaların, toplumsal ahlak değerleri ve iletişim, katılım ve ortak yaşam kurallarına da uymak gerek. Uymayana gerekli olan yasal, sosyal, politik, kültürel ve ekonomik yaptırımlar vardır.

Çoğu zaman göçmenlerden, Hollanda' da yaşantımızın katı kuralarından ve yasalarından dolayı kendilerini özgür hissetmediklerini duyarım

Yaşanan ülkeyi sevmek ve sevmeyi denemek

Her yaşanan ülkeyi ve birlikte yaşanan insanları oldukları gibi kabül etmek ve sevmek bireysel mutluluğu sağladığı gibi bireysel başarıyı da birlikte getirir.

Sorunlu göçmenlik.

Hollanda' da göçmen olmayı çoğu zaman kendimiz istemedik. Hollanda' ya yerleşmenin ve bir ömür yaşamanın ekonomik, siyasi, kültürel ve bireysel özel nedenleri vardı ve olmaya da devam edecektir .Yine de göçün nedeni ne olursa olsun kendimizin özgür iradesi ve seçimidir.

Yazmanın artı değeri olmalı

Azda olsa insanlara faydalı ve katkı payı sunabilmek güzel bir duygudur. Yazmak ve yazarken para kazanmak diye bir amaç da olamaz. Aynı zamanda farklı olmak, artı değer katmak, toplumsal yaşama olumlu etki yapabilmekte önemlidir. Birde başkalarının yazmadıklarını ve yazamadıklarını yazabilmek güzel iş ve uğraşların yanında yaşamın pozitif enerji kaynağıdır.

Neo Liberal politikalar...

Son yıllarda sosyal devletin önüne Liberal politikalar öne çıkar oldu. Bireysel başarı, yaşam, mutluluk ve ben ( ik ) kültürü öne çıkarak biz ( wij ) kültürünü bir kenara itti. Artık zaman, benle elde edilenleri bize çevirme politikalarının acilen uygulama zamanıdır. Çünkü, toplumun dışında olanların sayısı her geçen gün artmakta. Bu toplumsal barışı, birliği ve huzuru tehdit eder derecesine gelmemelidir. Buda tüm ülkeleri yönetenlerin görevi olmalıdır. Hoş ve neşeli kalın.