Hollanda’nın Haziran Politik Gündemi


  • Kayıt: 23.06.2022 11:42:41 Güncelleme: 23.06.2022 11:42:41

Hollanda’nın Haziran Politik Gündemi

Lahey / Nejat Sucu

Korona krizi ve Rusya’nın Ukrayna'yı işgalinden sonra başlayan ekonomik, politik ve sosyal kriz Hollanda ve diğer komşularımızda devam ediyor. 2. Dünya Savaşı'ndan sonra görülen en yüksek hayat pahalılığı ve yüzde 10‘lara varan Enflasyon ( Fiyatlardaki artış ) ve Devalüasyon ( Milli para biriminin diğer paralar karşısında değer kaybı ) fakirin ve dar gelirlinin yaşamını olumsuz etki ve tepki yapmakta.

Astronomik enerji ve petrol fiyatlarına destek olan hükümet bir yandan borçlanarak ve Avrupa Birliği finans normlarını (Yüzde 3 , Gayrisafi millî hasıla ‘yı (GSMH), zorlayarak ekonominin olumlu akışının devamı sağlanmaya çalışılıyor.
Bu suyun kaynağı nereden geliyor ?

Bizde, var olan bu söz ile, sorumsuz ve borçlanarak dağıtılan para için “Bu suyun kaynağı nereden geliyor “? Diye sormadan geçemeyeceğim. Yanılmıyorsam hepimizin, cebinden çıkacak.

Hollanda Rutte 3’üncü ve 4’üncü koalisyon kabinesinin, evet Korona ile başlayan işverenlere desteği, sağlık görevlilerine ekstra sağlık fonu ( zorgbonus 1.385 ) ve Enerji giderleri desteği ( 800 ) ile devam etmekte.

Hollanda kabinesinin Korona döneminde toplam 100 milyarı bulan bir borç yükünün altına girdiğini basından takip ediyorum. Var olan Devlet borçları ile Hollanda devletinin borçları (Staatsschuld ) 500 milyar avro’yu geçmiş bulunmakta.

Hollanda Koalisyon kabinesinin Ön ve ilkbahar (de Voorjaarnato ) bütçe görüşmelerinde birlikte politik olarak ortak çalışmaya karar veren Partij van de Arbeid (PvdA ) ve GroenLinks GL partilerinin Temsilciler Meclisi’nde sunmuş bulundukları önergede, yüksek enerji gidelerinin karşılanması için dar gelirlllere yeniden 2023 yılında 500 avro’luk destek ve her vatandaş için sağlık giderleri desteğinin ( Zorgtoeslag ) verilmesi önergesini sunarak ortak çalışmalarının politik ürünleri şimdiden görmeye başlandı.

Bunun yanında hükümetin enerji kullanım giderlerinin yüzde 21 ‘den yüze 9 indirdiğini de biliyoruz. Gelecek yıllarda çalışanların daha az vergi ödemeleri ve asgari ücretin ( Het wettelijke minimumloon ) kabine yönetim döneminde yüzde 7,5 arttırma planları da var. Buna bağlı olarak Sosyal geçim yardımı (Bijstand ), ANW, AOW ve diğer asgari ücrete bağlı (Koppeling ) diğer ödeneklerin artırılması da planda bulunuyor.

Hollanda Başbakanı Markt Rutte Temsilciler Meclisinde vermiş olduğu cevapta ise;” Evet ve hayır demiyorum. Ciddi olarak araştıracağız. Maliye bakanı Kaag is, kaynağını, balansını ve süresine bakacaklarını belirtmişlerdir. PvdA ve GL parti liderlerini ise kesin olarak açıklık kazandırılması yönünde talepleri olmuştur.

Geçen aylarda hane başına verilen 800 avroluk desteğin Hollanda devletine 6,5 milyar ve gelecek verilen yeni destek önergesi ise 2,5 milyar avroya mal olacaktır.

Her ne kadar Neo - Liberal ekonomilere teslim olduğumuz eleştirilerini okusak ta, yine burada “Varsıl Sosyal Ulus Devletleri’nin “ farkını görmekteyiz. Siz ne dersiniz ?. Yine Hollanda’da zenginlik sosyal politikaların bir parçası olması güzel. Rijkdom is een onderdeel van het sociaal beleid )

Hoş ve güzel kalın.