Şirket veyahut özel araba mı?


  • Kayıt: 25.06.2022 11:44:51 Güncelleme: 25.06.2022 11:44:51

Şirket veyahut özel araba mı?

Niyazi KOCABAŞ

İşiniz için bir arabaya ihtiyacınız var. Şirket üzerine bir araba alabilir veya özel arabanızı iş için kullanabilirsiniz. Ya da gri plakalı bir minibüsü mü tercih ederseniz? Şirket üzerine alınmış olan aracın kullanımının gelir vergisi ve KDV konusunda dikkat edilmesi gereken hususları vardır.

İşiniz ile alakalı olarak günlük yolculuk yapmanız gerekiyor, bu günlük yapmış olduğunuz kilometreler için şirket arabası veya özel arabanızı veyahut minibüs mü kullanıyorsunuz. Hangisinin daha akıllıca olduğunu tespit etmek için bunlara dikkat etmelisiniz.

· İşletme sürüşü (zakelijke rijden) ve gelir vergisi

· İşletme veyahut özel sürüş

· İşletme sürüşü ve KDV

· Arabanın şirketin adına alınması

· Araç maliyetlerinizi hesaplayın

· Minibüs ve gri plaka

İşletme sürüşü ve gelir vergisi

Gelir vergisi çerçevesinden bakarsak, binek aracınız girişimcilik sermayesidir ve bu nedenle aşağıdaki durumlarda zorunlu şirket aracıdır:

· Gelir vergisi amaçlı bir girişimci iseniz

· Arabayı işiniz için kullanıyorsanız

· Yılda özel olarak 500 kilometreden fazla sürmüyorsanız

Kullanılabilir araç maliyetleri

Şirketin arabası ve dolayısıyla girişimcilik sermayesi olduğu taktirde araba maliyetlerini kardan düşebilirsiniz. Araba maliyetlerine şunlar dahildir:

· Aracın yıllık değer kaybı (afschrijving)

· Yakıt

· Bakım

· Oto- park ücretleri

· Sigorta

· Motorlu taşıtlar vergisi

Alım maliyeti ve yıllık değer kaybı (afschrijving)

Özellikle şirketiniz için bir araba satın aldıysanız bu aracın alım maliyetini aracı kullandığınız yıllara yayarak kardan da düşebilirsiniz. Bazı arabalarda ise (hidrojen ve elektrikli arabalar gibi) çevresel yatırım destekleri veya indirimleri alabilirsiniz.

İş için araba mı kiralıyorsunuz?

Kiralama şekline bağlı olarak, maliyetleri düşebilirsiniz. Bir kiralama şeklinde (operationele lease) , aylık kira faturalarının tamamı düşülebilir. Finansal kiralama( financial lease) ile taksit tutarları aynı zamanda geri ödeme için bir faiz tutarı içerir. Taksit tutarlarındaki geri ödeme kısmı düşülemez.

Kendi arabanızın iş için değerlendirilmesi

Zaten bir arabanız var ve işiniz için mi kullanacaksınız? Ardından, aracınızın işte kullanımı sırasındaki değerini belirlersiniz. Bu değerde değer kaybı ( afschrijving) tabi tutabilirsiniz. Yukarıda belirtilen araç maliyetleri de düşülebilir.

İlave (Bijtelling)

Şirket arabasını özel olarak da kullanırsanız, o zaman özel kullanım için kâra bir miktar gelir (bijtelling ) eklemeniz gerekir. Ne kadar eklemeniz gerektiği, ise aracın sıfır katalog fiyatına, CO2 emisyonlarına ve plakanın veriliş tarihine bağlıdır. Eğer özel olarak 500 kilometreden fazla sürmediğinizi kesin bir yolculuk listesi ile kanıtlayabilirseniz herhangi bir gelir (bijtelling) eklemeniz gerekmez.

Youngtimer şeması

15 ila 25 yaş arasındaki arabalar ile alakalı geçerli kural ise onlar için gelir ekleme (bijtelling) yüzdesi %35'tir. Bunu orijinal liste fiyatına göre değil, aracın geçerli piyasa değerine göre hesaplarsınız. Günlük değeri her yıl yeniden belirleyebilirsiniz.

Şunu seçin: İşletme sürüşü veyahut özel sürüş

Özel olarak yılda 500 kilometreden fazla sürüyorsanız, aracı ticari mi yoksa özel mi tuttuğunuzu, satın alma işleminden sonraki ilk dijital gelir vergisi beyannamesi sırasında seçiminizi yaparsınız.

Arabayı özelinizde tutuyorsanız, o zaman araba maliyetlerini kardan düşemezsiniz. Ancak, sürülen her iş kilometresi için kârdan 0.19 sent düşebilirsiniz. Bu iş kilometre ödeneği, özellikle çok fazla iş kilometresi sürüyorsanız ilginç olabilir.

İşletme sürüşü ve KDV

KDV amaçlı bir girişimci iseniz ve şirketiniz KDV düşebilir ise ardından, aracı özel olarak mı yoksa iş için mi kullanacağınızı KDV için de seçebilirsiniz. Bu, gelir vergisinden farklı bir seçim olabilir. KDV'yi beyannamenizden geri düşebilirsiniz, ancak özel kullanım söz konusu ise şirket aracının özel kullanımı (bijteliing privégebruik BTW) için yıl sonu KDV beyannamenizde ekstra ödeme yapmanız gerekir.

Van ve gri plaka

Ayrıca gri plakalı bir minibüs de tercih edebilirsiniz. Bunun için daha düşük bir motorlu taşıt vergisi ödersiniz ve girişimci programı aracılığıyla binek otomobiller ve motosikletler (bpm) vergisi için bir muafiyet alırsınız . Minibüs, gri plakalı bir araba olmadan önce bir dizi gereksinimi karşılamalıdır. Bu aynı zamanda minibüsün tasarımını da içerir. Örneğin, araba esas olarak yük taşımacılığı için donatılmalıdır ve maksimum kütle 3.500 kilo olabilir.

Bir girişimci olarak, aşağıdaki koşulları da yerine getirmelisiniz:

· KDV amaçlı bir girişimciyseniz ve KDV numaranız varsa

· minibüs sizin adınıza ve KDV numarasının atandığı (yasal) kişi sizseniz

· Şirketiniz için harcanan yıllık kilometrenin %10'undan fazlasını sürüyorsanız.

Tel: 070 753 38 30

 Veluweplein 28

 2571 GA Den Haag