Bizim Yatılı Okul Nevşehir Kız Öğretmen Lisesi!..


  • Kayıt: 09.07.2022 06:43:03 Güncelleme: 09.07.2022 06:43:03

Bizim Yatılı Okul Nevşehir Kız Öğretmen Lisesi!..

Mustafa Nejat SUÇU

Anadolu'nun her bir köşesinden gelmiş, daha iyi bir eĝitim ve iyi bir gelecek umutları ile muhafazakarlıĝi ile oĝünen bu Anadolu şehri Nevşehir.

Yatılı olan bu gençleri yıllar sonra duyabilmek ve görebilmek hoş ve güzel. Bunun yanında geriye, 1975 ile 1980 yıllarına giderek bir hoş, canip, edalı, gizemli ve olanı vede garip olayları ve kendi dünya görüşüyle deĝerlendirmedende geçemedim.

Okul Binası Okul dış kapısında girdiĝinizde sanki, bir Askeri Nizamiye’nin disiplini başlardı. Okul idaresi, kapıcısı, hizmetlisi, müdürü ve şoförü, kapıcıları Maccanlı Ahmet ve Hasan amcalarda sizden sorumludur ve sizin nasıl bir terbiye ile bezeneceĝiniz, nasıl bir görgü kuralları ile yaşayacaĝiniz vede nasıl bir politik ve siyasi düşünceye sahip olacaĝiniz okul idaresinin sorumluluĝu altındadır.
Çarşı İzni, her oĝrencinin hafta sonunda iki saatlik çarşı izni vardı. Bu iki saatte, ne ihtiyacınız varsa onu iki saatte temin etmek zorundasınızdır. Çarşı izninde neler yapabileceĝiniz ve neleri yapamayacaĝiniz genelde bellidir ve bunların dışına çıktıĝınız zaman, kimle konuştuĝunuz, kiminle yana yana yürüdüĝunuz vede kiminle Karadeniz Pastanesinde dondurma yediĝiniz, Coca - Cola içtiĝiniz 3 kilometre karelik şehirde , siz 1 kilometrelik okul yolunu tamamlamadan nöbetçi oĝretmene veya müdür beye ulaşmıştır. Her köşe başında oturan esnaf, sanki sizden ve ahlakınızdan sorulurmuş gibi, sizin ne yaptıĝını okula muhbirlemekle meşguldür. Başka yapacak bir işi veya hobiside yoktur zaten.

Tek bir tipi İnsan Okul öĝretmenleri sizlerin neleri okumanız gerektiĝini iyi bilirlerdi. Bazen okul girişinde yatakhanesinde kendilerine göre yasak olan bir matbua, dergi veya kitap bulunduĝu zaman, büyük heyecanla tutanak tutulur ve aynı hafta içinde adliyeye suç duyurusunda bulunurdu. Bazen, fikir kısırlaştıran, pranga vuran vede özgür düşünmeyi engelleyen 1940 Anadolusun’dan kalmış geleneklere genç hakimler gülerek takipsizlik kararı verirlerdi. Bunu yanında bireysel özgürlüklerin olmadıĝi, bir hapishane yaşamını hatırlatan o yatılı okul yaşamında, her iki haftada yapılan yatakhane aramaları bireyin özel yaşamına doĝrudan el koyma ve yasaklayıcı bir eĝitim sisteminin uygulamalarından biriydi.

Okunan mektuplar;

okuldan giden ve okula gelen mektuplar ilk önce oĝretmen tarafından açılır vede basit bir arkadaşlık ve saf sevda mektupları ciddi biçimde oĝrenciyle konuşulur ve bu konuda oĝrenciler ciddi biçimde uyarılır dı. Ona raĝmen, hala ruhları uslanmayan asi oĝrenciler e - posta, internet, faks, mobil telefonda olmasa da, istediĝi arkadaşıyla mektuplaşmalarını devam ettirebiliyorlardı. Bazende, yasak olmasına raĝmen bir gündüzlü oĝrencinin adresi verilir ve mektupların onun adresine gelmesi saĝlanırdı.

Her şeye raĝmen bazen mektuplar yerine ulaşmaz, bazen erkeklik kıskançlıĝının ve merakının vermiş bulunduĝu içgüdüsüyle mektuplar gizlice okunur ve yapılanın hoş bir hareket olmadıĝi bilindiĝi için, suç belgesinin ortadan kaldırılması için gelen saf ve sevgi mektupları yok edilirdi.

Ne kadar sevimsiz bir yaşam

Ne gariptir ki, herkes benim ve sizin gibi düşünmesi istenir. Nasıl Güneşin balçıkla sıvanyamayacaĝi gibi, engellemelere, ideolojik programlara raĝmen her çeşit fikirlerin birlikte olduĝu bir eĝitim kurumu olarak devam etmişti. Bunun yanında, Anadolu'nun kırsal bölgelerinden, orta ve dar gelirli ailelerin çocukları bu Öğretmen lisesi’nde okumaları bir ayrıcalık, özel olmak ve iyi bir geleceĝe sahip olmak için atılan ilk adım olarak algılanır dı.

Etüt ve yemekhane Her sabah, 07.00 ‘de ve her akşam 19. 00 ‘da ders çalışma saatleri benim o lisede sahip olamadıĝim olanaklardan birisiydi. Aynı zamanda düzenli yemek nöbeti, oĝrencilerin genelde derslerden kaçma fırsatı ve otel yemekleri gibi gördüĝumuz yemek yeme olanaĝimiz da yoktu. Daha sonraki yıllarda yıllarda Burdur’da 4 haftalık Askerlik hizmetinde,o yemeklerin geriden göründüĝu kadarda lezzetli olmadıĝını farkettim.4 haftalık Askerlik ve yazıcılık görevinden sonra, dönerken bana “Eğitim ve Disiplin “Takdirnamesi de verdiler.

Bireysel gelişim ve öz eleştiri

Artı deĝerlerinin yanında siyasilleşmek ve politize edilmiş bir gençlik ve gençliĝini dolu dolu sevgiyle yaşayamama insan gelişimde önemli kayıp diyoruz. Kendini geliştirmekten ve eleştirmekten korkan bir gençlik. Yasama yeni deĝerler katamayan ve yeni gelişmeleri olumlu yaşam biçimi yapamayan gençlerde ve olgun insanlarda bir memnuniyetsizlik ve mutsuzluk gözlemek mümkün.

Hollanda’da birey ve nen olabilme  Hollanda’da Akademik eĝitimimde, “ Ben “ ve öz eleştiri yerine “ Biz “ bizlerin arkasına saklanarak bireysel gelişim ve uzmanlık bilgilerine sahip olmakta epeyce zorluk çekmiştim.
Artık, İnternet çaĝında yaşıyoruz . Anadolu’nun bir köyünden bütün dünyadaki var olanlardan haberdar olmak, bilmek, görüşmek ve Anadolu’da elde var olanla kıyaslamak tabiki insanı deĝişken ve gelişimci, yenilikçi kılacaktır. Yenilikçi ve gelişim isteyen birey her zaman isyancı, heyecanlı ve mutsuz olacaktır. Bunu yanında, çok zaman , bir çok insan için o fikirlerler karın doyurmuyor. Geçmiş 40 yılda Türkiye'de yaşam ve özgür örgütlenme olanaĝi bulamayan bir çok insanla karşılaştım ve en çok dikkatimi çeken ise; inandıkları ve eylemleri birbirleriyle eşleşmiyordu. Neden mi ?.
Her kesimde de var ?

Bir bakıyorum, AB ve ABD kapitalizmini edepsiz, vicdansız ve ahlaksız gören çeşitli İslami, PanTürkçü inanç, ideolojik,dogmatik, ütopik ve Sosyalist grupların yaşamlarında ikamet ettikleri ülke olarak ilk tercihlerini Almanya, Belçika, Hollanda ve Amerika Birleşik Devletlerinde yapmaları veya çocuklarının eĝitimini de bu ülkelerde yaptırmaktalar. Genelde inandıklarımız ,söyleylerimiz ve yazdıklarımızla örtüşmeyen bir toplumun bireyleriyiz.

Her zaman bilinen,belli olan, denenmiş ve kalıcı olan (Tutmak/ muhafaza etmek/ Conservatief ) bir yaşam kültürü ile yaşamak kolaydı. O zamanlar değişim ve dünya ideolojik dengeleri belirgin idi.

Bugün ise; yaşam ve insanlığın geleceği yeniden yapılanıyor. 

Yeni bir Dünya dünya düzeni (Nieuwe wereldorde ) yeniden kuruluyor. O yeni düzende var olan güvensizlikler ve belirsizlikler bizleri ve sizleride mutsuz etmeye yeter de de artar bile.
Tabiki her insanda olduĝu gibi, yaşamda, güzeli, kolayını seçmemizde bir uygunluk vardır. Bir bakıyorum lüks yaşamda dil, siyaset, din ve ırk ayrımı olmadıĝını görüyorum. Aslında hepimiz kapitalizmi seviyoruz, ister kabul edelim işte etmeyelim, vede bilinci olarak ve veya bilinçli olmayarak. Hepimizin saygı ve sevgiye gereksinimi olacaĝini düşünerek, Bozkırın sevgi kokularıyla sizleri selamlıyorum. Hoşçakalın.