YASAL ŞİRKET FORMLARI


  • Kayıt: 21.07.2022 09:42:43 Güncelleme: 21.07.2022 09:42:43

YASAL ŞİRKET FORMLARI

Niyazi KOCABAŞ

Bağımsız bir girişimci olarak sizin için en iyi seçim nedir? 

Yasal Şirket formları: Limited şirket (BV), Tek mülkiyet (Eenmanszaak) veya kolektif ortaklık (VOF): Bağımsız bir girişimci olarak sizin için en iyi seçim nedir? 

Yasal form, şirketinizin yasal şeklidir. Bir sektörde potansiyel bir girişimci olarak, yasal formlar 'tek mülkiyet'(Eenmanszaak) ve 'kolektif ortaklık (vof)' en belirgin olanıdır. Özel bir limitet şirket (BV), yalnızca beklenen net kârınız yılda 150.000 avroyu aşarsa ilginç hale gelir.

Serbest meslek sahibi (zzp) ve serbest (freelance) terimleri sıklıkla kullanılsa da, bunların yasal formlar olmadığını bilmek önemlidir. Serbest meslek sahibi (zzp) ve serbest çalışanlar (freelance), başka bir şey ayarlamadığınız sürece, tek mülkiyet (Eenmanszaak) biçimindedir.

Yasal formlarınızı kayıt sırasında Ticaret Odası'na kaydedersiniz. Şirketiniz için doğru yasal formlardan birini seçmek, aşağıdakiler gibi bir dizi şeye bağlıdır: Şirketiniz hangi riskleri taşıyor ve bundan özel olarak sorumlu olmak ister misiniz?

Tek mülkiyetin (Eenmanszaak) Faydaları

• Şirketinizde personel olmadan yalnız mı çalışıyorsunuz?

• Yıllık 50.000 Euro'dan daha düşük bir net kar bekliyor musunuz?

O zaman tek bir mülkiyet (Eenmanszaak) sizin için en iyi seçim olabilir. Tek bir mülk sahibi ile kendinizi serbest meslek sahibi bir kişi olarak adlandırabilirsiniz.

Serbest meslek sahibi bir kişi olarak, çok sayıda kesintinin tadını çıkarırsınız. Bu, her yıl farklı kalemler aracılığıyla kârınızdan bir miktar düşebileceğiniz anlamına gelir. Nihai net kârınız üzerinden gelir vergisi ödersiniz. Ne kadar çok kesinti kullanırsanız, sonuçta o kadar az vergi ödersiniz.

Not: Tek mülkiyet (Eenmanszaak) içinde, örneğin yaptığınız borçlardan özel olarak da sorumlusunuz.

Kolektif ortaklık (vof) Avantajları

• Aynı şirket içindeki diğer kişilerle iş birliği yapmak ister misiniz?

• Yıllık 50.000 € 'dan daha düşük bir net kar bekliyor musunuz?

O zaman bir Kolektif ortaklık (vof) sizin için en iyi seçim olabilir. Bir Kolektif ortaklık (vof) için her zaman iki veya daha fazla kişiye ihtiyaç vardır. Bir Kolektif ortaklık (vof)'un parçası mısınız? O zaman sen bir 'ortak'sın.

Her ortak serbest meslek sahibidir ve tek bir mülk sahibi (Eenmanszaak) durumunda olduğu gibi aynı kesintileri kullanabilir. Bu nedenle çifte vergi avantajı sağlayabilir. Mali yılın sonunda, her ortak kârın kendi payı üzerinden gelir vergisi öder.

Not: Bir Kolektif ortaklık VOF içinde birlikte çalışmak iyi bir seçim olabilir. Kolektif ortaklık (VOF) içindeki tüm ortakların Kolektif ortaklık (VOF)’un borçlarından özel olarak sorumlu tutulabileceğini unutmayın. Borçlar başka bir ortak tarafından yapılmış olsa bile. Bu nedenle diğer ortaklarla iyi anlaşmalar yapmanız çok önemlidir. Bunu, oyunun karşılıklı kurallarını belirlemek için bir şirket sözleşmesi hazırlayarak yaparsınız.

Yasal formlardan biri için adım adım plan seçme

Seçiminiz konusunda size yardımcı olmak için altta yazılan soruları gözden geçirin ve hangi yasal formun yeni şirketinize en uygun olduğunu görün.

• Sadece şirketinizde mi çalışmak istiyorsunuz? (İş birliği yapan herhangi bir vergi ortağını saymıyorum)

Evet: 2. No soruya gidin:

Hayır: 4. Soruya gidin.

• Şirketiniz büyük finansal riskler taşıyor mu ve bundan özel olarak sorumlu olmak istemiyor musunuz?

Evet: 3.No soruya gidin:

Hayır: Potansiyel şirketiniz için en iyi yasal form tek mülkiyet (Eenmanszaak) biçimindedir.

• İlk üç yılda 150.000 € 'dan fazla net kar elde etmeyi bekliyor musunuz?

Evet: Potansiyel şirketiniz için en iyi yasal form bir Limited sirket (BV)'dir. Bir Bv'nin büyük bir avantajı, çoğu durumda özel olarak sorumlu tutulmazsınız.

Hayır: Potansiyel şirketiniz için en iyi yasal biçim tek mülkiyettir (Eenmanszaak).

• Bir veya daha fazla iş ortağıyla mı çalışıyorsunuz? Hepiniz şirket üzerinde eşit kontrol sahibi olmak ve şirketin yürüttüğü risklerden ortaklaşa sorumlu olmak istiyor musunuz?

Evet :Yaklaşan şirketiniz için en iyi yasal form bir Kolektif ortaklık (vof) 'tur.

Hayır: 5. soruya gidin.

• Bir veya daha fazla iş ortağıyla çalışmak ister misiniz? Kendi kimliğinizi,

ticari faaliyetlerinizi ve sorumluluğunuzu korumak ve bir kolektifin avantajlarından yararlanmak ister misiniz?

Evet: Potansiyel şirketiniz için en iyi yasal biçim, tek mülkiyettir (Eenmanszaak) veya kooperatiftir.

Hayır: 1. Soruya geri dönün.

* Kaynaklarımızwww.kvk.nl , www.ondernemersplein.nl, www.belastingdienst.nl