Hollanda Haziran İş ve İstihdam Raporu


  • Kayıt: 23.07.2022 10:43:16 Güncelleme: 25.07.2022 19:44:53

Hollanda Haziran İş ve İstihdam Raporu

Nejat Suçu

Hollanda iş ve istihdam pazarı yeni gelişmeye ve yeni iş ve işçi istihdamında tıkanmak üzere. Var olan yeni insan kaynakları yetersiz. Hollanda nüfusu bir yılda en fazla  300 bin artmakta. Birde her Hollanda'ya yerleşen çalışmak için gelmiyor.

Bunun yanında 17 milyon 700 bin nüfuslu Hollanda’da, çalışan sayısı 10 milyonu bulan bir ülke. Çalışan sayısı ve çalışılan saatlerde geçen 2021 ve 2022 ‘nin ilk 6 ayında artış devam ediyor. Geçici istihdamı sağlayan Özel ve tüzel iş büroları ( Uıtzendbureaus ) gerekli olan kalifiyeli eleman istihdam etmekte zorlanıyor.

Bu arada geçen yıllarda iş pazarında olmayan ve bulunamayan iş gücü ve yetişmiş eleman zorluğu çekeceğimizi biliyorduk. Sosyal Ekonomi Tavsiye Kurumu, ŞER gibi etkili ve yetkili kurumlar 2, 5 sene öncede hükümeti bu konuda uyarmışlardı.

Mültecilerin çalışması

Tabiki genelde aynı veya başka bir sektörde de  olsa bile, var olan iş ve yetişmiş eleman sorununu çözmüyor. Hollanda ‘ya gelen mültecilerin Hollanda iş pazarına adapte olması uzun yılları alabilmekte ve mülteciler bir sosyal ödenek ile ( Bijstand ) yaşamayı bir mülteci hakkı olduğunu düşünmekteler. Birde Hollanda’ya gelen mülteciler yanlarına birden çok kendi ülke bağlantılı sorunları ile geliyorlar.

İkamet izninden sonra, bir Hollandalı gibi ve diğer ikamet iznine sahip göçmenler gibi tüm var olan ek ödeneklerden, desteklerden ve vergi iadelerinden faydalanmaktalar.

Mültecilerin çocukları sağlıkta ve diğer sektörlerde çalışmaya başladılar ve var olan işgücü açığını doldurmaya devam edecekler.

Bir gariplik mi var?

Bunun yanına Hollanda’da 400 bin kişi belediyelerden Sosyal geçim yardımı, 3 milyon kişi emeklilik, 800 bin kişi malullük  220 bin kişi WW işsizlik, 650 bin kişi hastalıktan almakta ve diğer ödeneklerle birlikte toplam ödenek alanların sayısı 5,5 milyon kişiyi bulmakta.

Bolluk içinde değiller ama

Ödenek alanların belirli bir kesimi bolluk içinde yaşamıyorlar ayrıca tekrar iş pazarındaki yüksek çalışma hızına ve uyum sağlamaları da geçen yıllarda mümkün olmadı( Niet willers/ niet kunners ) ve gelecekte de zor gözüküyor.

Diğer ülkelerden , AB dışında yeni iş gücü yolda mı?

Göreceğiz gelecek yıllarda. Avrupa Birliği şimdiden hazırlamış bulunduğu raporlarla hazırlığını yapmış bile. 1960 ‘li yılların aynı sistem ve aynı filmi seyreder gibiyiz.

Biz bu filmi daha önce görmüştük ama. Evet bu film yeni gençlere uyarlandı ve yeni dijital teknoloji ile çekimi yapıldı.

Haydi hayırlısı