Seviyeli Tartışma Kültürü ve Seviyeli İnsan İlişkileri


  • Kayıt: 29.07.2022 12:05:42 Güncelleme: 29.07.2022 12:06:19

Seviyeli Tartışma Kültürü ve Seviyeli İnsan İlişkileri

Nejat SUCU

Son yıllarda bakıyorum, ben bile insanlarla bir arada fikir alışverişinde bulunamıyor, medenice ve seviyeli bir fikir alışverişinde bulunamıyorum.

Birden çok nedeni var tabii

İlkönce olan bilgi ve kültürel birikim Renkli televizyonlardan. Vatandaşlarımız genelde A, B , C veya H televizyonları ile bilgi sahibi oluyorlar. Genelde bir televizyon genellikle belirli bir parti, ideolojinin temsili yayın organı. Vatandaş kendine uygun ve yakın olan televizyonu seyrederek ona inanıyor. Aslında var olan hazır olana inanmak daha kolay. Ne gerek var canım, okumaya, araştırmaya ve düşünerek gerçekleri bulmaya.

Eskiden Komünizm korkusu vardı !.. Bir dönem Soğuk savaş, Batı ve Doğu çatışması gibi bizleri belirli bir kampa ve belirli bir Askeri, ekonomik, siyasi ve politik birliğe (NATO / ABD/ AB) bağlı olmayı zorluyordu.

Bu ay. Yine Rusya korkusu yine İsveç ve Finlandiya’yı NATO/ NAVO ‘ya üye yapmadı mı?

Düşman olmadan ideolojik ve demagojik teorilerin değeri kaybolur evet, her nerden olursa olsun, her kim ise önemli değil ama her dönemde yönetenlerin yarattıkları düşmanlar, iç ve dış hainler olmuş ve olmaya da devam edecektir. Bilerek üretilen ve bilerek oynanan oyunu bizlerde her zaman takipçisi ve bizlerin tercihlerini belirleyici olmuştur.

Ya şimdi en önemli ise, tabii ki İnanç temellinde siyaset

Zamanla ve gelişen Dünya politik ve Ekonomik siyasi yaşamında, Komünizmin yok olması ile kaybolan düşman yeniden bulundu ve Bütün dünya “Bize ve Müslümanları düşman “ görüyor ve ona göre de davranıyor. Kimisi doğru da olsa var olan her iki kutbun istediği bir malzeme ve yeni yeni düşman yaratma korkusu.

Nasıl oluyor da 19 milyon Müslüman AB ülkelerinde ve İngiltere'de yaşıyor ? O zaman neden milyonlarca Müslüman Hristiyan ülkelerin de yaşıyor ?

İnançlar ve dinler insan için tarihler boyunca önemli olmuştur. Önemli olduğu kadar, kullanıma ve ona karşı olanlara da açık olmuştur. Geçmişte sıcak ve soğuk din savaşları vardı. Sanki bugün bitti mi?

Birbirimizden korkar olduk !..

Facebook’tan yazdıklarımı ve yorumlarımı beğenen ve beğendiğini belirtemeyen yüzlerce dost ve arkadaş olduğunu da biliyorum. Birbirimizin gölgesinden korkar olduk.

Politik bir malzeme Ne yazık ki bilinmeyenlerin prangası bilinenden çok fazla olunca, ortaya sohbeti hoş edası olmayan yalın bir insan ilişkisi doğuyor.

O zaman ne oluyor ?

Var olan toplum ilişkisini olduğunca azaltarak, kendinin yaşamına yönlenerek var olan toplumsal birlik ve beraberlikten uzaklaşıyorsun.

Nedeni ise ? Var olduğunu söylediğimiz toplumsal ilişki ve beraberlik sana zarar vermeye başlıyor. O zaman bizde : “ Gölge etme başka ihsan istemez “diyoruz.

Kimseye faydası olmayan bir kültürel boşluk ve kültürel (Vacuüm riz de diyebiliriz.

Hoşçakalın. Sevgiler.