Hollanda’da Haziran Ayındaki 2,5 Milyar Avro’luk artış ile mevduat hesapları 421 Milyara Ulaştı


  • Kayıt: 31.07.2022 11:10:42 Güncelleme: 31.07.2022 12:34:55

Hollanda’da Haziran Ayındaki 2,5 Milyar Avro’luk artış ile mevduat hesapları 421 Milyara Ulaştı

Nejat SUCU

Korona krizi ile başlayan ekonomide güvensizlik ve gelecek korkusu Hollanda vatandaşlarının Banka Tasarruf mevduat hesaplarında yeniden birikime yönlendirdi.

Hollanda Merkez Bankası ( De Nederlandse Bank / DNB ) verilerine göre; 2022 ‘nin haziran ayında Hollandalı vatandaş 2,5 milyar birikim ile toplam Banka tasarruf mevduat hesapları 421 milyara ulaştı.

En önemi biriktirmeyi teşvik eden, Hollanda halkının geleceğe güveni her geçen gün azalmasından kaynaklanıyor. Son aylarda astronomik yükselen Gaz, Petrol ve Gıda fiyatları insanları tedbir almaya zorluyor. Tabii Rusya ‘nın Ukrayna işgalini de unutmamak gerek.

Tarihler boyunca büyük buhranlarda, insanların daha çok birikim yaptıklarını ve ülkeyi yönetenlerin ise, daha çok borçlanma yoluna gittiklerini biliyoruz.

Gelecek için olumlu mu ?

Birden ve çok yönlü bakmak gerek. Var olan Korona pandemisi fakir ile zengin arasında var olan derin uçurumları daha’ da derinleştirdi. Hollandalının harcamadığı milyarlarca avro, Hindistan'daki, Pakistan'daki ve Tayvan'daki tekstil çalışanının ve çocuklarının akşam karnının doyması demekti.

Gelecekte gerekli olan, yatırım, çocuk ölümleri, beslenme bozuklukları, açlık ve ölümler için daha az zenginin katkı payı demektir.

Bizden yana, kendi bencilliğimizle bakarsak 

Hollanda’da paranın bol olması, biriken bir sermayenin bulunması demek, gelecek aylarda temelleri sağlam olan ekonomik büyüme ve alım gücünün büyümeye devam edeceği anlam gelir.

Paraya ve kapital a karşı gelmek demek, çocukları sütsüz, ekmeksiz ve Bisküvitsiz bırakmak demektir. Tabii insan gibi yaşam için fakire ve çalışana daha çok pay.

Hollanda büyüdüğü zaman arz ve talep ( Vraag en aanbod ) meselesi çok zaman ayrımcılığı ve ırkçılığı asgari düzeye indirmekte. Tabii göçmenlerin ve mültecilerin Hollanda eğitimli çocukları daha iyi bir toplumsal katılım gerçekleştirmekteler.

Yüzde 1’lik kesim, zenginliğin yüzde 60 ‘ına sahip

Hollanda da yaşayan yüzde bir lik kesim, milli gelirin yüzde 60 ‘ına sahip. Bu duruma utanmak gerek, bu kadar zenginliğin içinde yaşamaktan. Var olan 1 milyon avro’luk pastadan yüzde 60 pay alırsan, geriye yüzde 99 ‘una yeterli pay kalmaz.

Türkiye’den Hollanda’ya yapılan yatırım son 10 yılda 40 milyar avro mu ?

Kesin olarak bilinmemekle birlikte, okuduklarımızdan son 10 yılda Hollanda'ya Türkiye'den yapılan yatırımların 40 milyar avro olduğunu okuyoruz. Bir nevi Türk iş adamlarının başarısı gibi sunulsa da, ben başka bir gözle bakıyorum.

Evet bu 40 milyar avro bize daha çok gerekliydi. Çalışana istihdam, iş ve aş olması yönünden bizim ülkemiz için daha çok gerekliydi.

Parayı kimler sevmiyor ki ?

Son 50 yılda kimler Kapitalist limanlara kimler sığınmadılar ki ? Kimi, kendini İslamcı, Sosyalist, Komünist ve hizmetli olarak tanımlayan gruplar sığındıkları ve bir Kaya tuzu gibi eriyip yok oldukları limanlar oldu sözde Kapitalist ülkelerden biri Hollanda.

Aslında, doğuştan sahip olma duygusu ve Kapitalist fincancı katırlarını ürkütmeme Kültürü'nü, ne kadar haklı olarak eleştirirsek eleştirelim zamanla hepimiz bu Hollanda modelini sevdik gibi geliyor bana.