Mutluluk ve Zenginlik İçinde Mutsuz Türk Göçmenleri


  • Kayıt: 04.08.2022 22:50:48 Güncelleme: 04.08.2022 22:50:48

Mutluluk ve Zenginlik İçinde Mutsuz Türk Göçmenleri

Nejat Sucu

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözüm Ağı (UNSDSN) tarafından yapılan araştırmada, dünyanın en mutlu halkı sıralamasında Hollandalıların ilk 5 ’de yer aldığı belirlendi ( Mart 2022 ) Mutlu Bir Hollanda’da Mutsuz Olan Türkler mi ? Yoksa bizler çok çok mutluyuz da bizleri mi kandırıyorlar?

Ne kadar Hollanda’ya uyum sağlasak ta, çocuklarımız Hollanda çocuklarının okudukları okullarına gitseler de bakanlıkta, belediyelerde memur ve amir olsalar da, her gün bir şehirde gezmede ve alışverişte olsalar da, kendini evde hissetmeyen ve Hollanda’yı yeni vatan kabul etmeyen yüzde 29 ‘lara varan mutsuz bir Türk toplumu. Bu oran 10 yıl öncesine göre yüzde 44 ‘leri bulmaktaydı.

1930 – 1950 yıllarında doğanlar…

Dedelerin ve ilk neslin ezici çoğunluğu 1930 -1950 yılları arası doğumlular. Çoğu zaman konuşmamızda, iki memleket, iki vatandaşlık, iki pasaport, iki gelir, iki konut, yılın en güzel aylarını Türkiye’de ve kışında çocuklarının ve torunlarının yanında geçiren her yönüyle varsıl bir toplum ilk nesil.

Dedem Anlatırdı…

Gezici Başöğretmen, Dedem Şükrü Güney anlatırdı….

Nevşehir’in İlçesi olan, Gülşehir’ in bir köyünde Köy odasında Muhtar’la pencereden dışarıya bakıyorduk. Sıra halinde dizilmiş yere eğilen bir grup köylü görünüyordu Köy odasından. Muhtar'a, bunlar ne yapıyor? Diye sorduğumda Muhtar, efendim aç kaldıklarında yenecek otları toplayıp karınlarını doyurmaya çalışıyorlar diyordu.

O yıllar da, 2. Cihan Harbi, erkekleri ve atları seferberliğe çağrılan Anadolu’da o yıllarda görülmemiş bir kuraklık, kıtlık ve önüne geleni yiyip bitiren çekirge sürülerini de unutmamak gerek .Tabii tarımdaki yetersiz tahıl ürünleri yanında yokluk ve kıtlığı da getirmişti. O dönem alınan aşır, yol vergileri ve baskıcı militarist bir devlet yönetimi.

Mutlu olmak bir yaşam sanatıdır.

Mutlaka mutlu olmak için gerekli olan çevre, maddiyat, kazanç, güvenlik, yaşanan köy, kasaba, şehir ve ülkede önemlidir ama, mutluluğu öğrenmek ve mutlu olmak için yaşamak gerek.

Mutlu olmamızdan korkanlar var

Sanki mutluluk bize ait değilmiş gibi, sanki bizimde mutlu yaşam sürmemizi istemeyenlerin etkili olduğu bir Türkiye'de yaşıyoruz. Bir gezi yapalım Sosyal Medya'nın Facebook ‘unda. Bu akşam bile, çok çok mutsuz ve huzursuz resimleri gördüm. Mutlu olanlar ve gözükenler sanki mutlu olmaya hakları yok dercesine sokak baskısı ve mutsuz insanların MUTLULUK kıskancı.

Mutluluk Pazarda Satılmıyor muş….

Bugün Pazar’da seni aradım mutluluk,
O güzelim yemyeşil karpuzların içinde

Seni, senin emsalini aradım mutluluk,

Yok artık o pazarda bulunmuyor dediler,
Yok dediler o da insanlıkla birlikte,
Sana yok, o öldü dediler mutluluk.

Mutluluktan umutsuz, gün görmemiş yaşlı,
Kulağıma eğilerek, yok yok artık o burada,

O güzelim yaşam sevincimiz yok kalmadı dedi.

Mutluluktan gülen o gözleri ve ak saçları ile,
Toprağın rengi ile bütünlenmiş o Türkmen anası,
Mutluluk, o Ecnebilerden bize kalmaz oğul dedi.