Kış uykusundan ne zaman uyanıyoruz? "Bahar geldi geçti, Yazda gelip geçmekte biz hala Kış uykusundayız“


  • Kayıt: 07.08.2022 21:53:33 Güncelleme: 07.08.2022 21:57:56

Kış uykusundan ne zaman uyanıyoruz?

"Bahar geldi geçti, Yazda gelip geçmekte biz hala Kış uykusundayız“

Sosyal hizmetler Danışmanı

Nejat SUCU

Saygı, Sevgi ve Minnetle

Evet Hollanda Türk toplumunu sözde temsil edenlerden bahsediyorum, gerçek temsil edene sözümüz yok ama, toplumun adına var olan Hollanda Türk Sivil Toplum Örgütleri’nde bir kıpırdama ve bir yeni heyecan yok.

Bazen var olan mevkileri meşgul etmek ve gereken hizmeti verememek de var. Ama gelin toplumu hizmet edenlere bırakalım da birde yeni toplum yöneticilerine bakalım.

Ramazan, iftarlarda ve yemeklerde gövde gösterisi yapanlar, boylarını, poslarını ve süslerini gösteren beyler ve hanımlar yeniden görünmez ve üretmez oldular.

Hollanda’da gündem olacak sorunlarımız ve öncelikler nelerdir?

1-Fakirlik içinde yaşayan ilk ve ikinci nesil Türk yaşlıları ek ödenek alamadıklarından ay sonunu getiremez oldular. Sadece 2021 yılında 6 bin Türk vatandaşı Türkiye'ye geri dönüş yapmış bulunmakta (CBS ). Bir şekilde Ek emeklilik destek yardımı almaları (AIO – aanvulling / SvB) Emeklilik (AOW) şartlarına eşit olmaları sağlanmalıdır.

2. Geri dönüş yasasının ( Remigratiewet ) devamı sağlanmalı

1 Ocak 2025 yılında son bulacak olan Geri dönüş yasasının (Remigratiewet) en az bir 10 yıl daha devamı sağlanmalı ve 18 yaşından küçük Hollanda'ya gelenlerinde Geri dönüş yasasından faydalanmaları sağlanmalıdır. Ömrünün son çeyreğini Türkiye'de geçirmek isteyen Türklere bu imkân en az bir 10 yıl daha uzatılmalıdır.

3-Hollanda'da Askerli yaşına gelmiş gençlerin Askerlik bedelleri yeniden bir 1000 avro’ya düşürülmeli ve konuda lobi çalışmaları, gerekirse kampanya başlatılmalıdır.

Askerlik bedellerini ödemeyen gençler Türkiye Cumhuriyeti ile var olan duygusal ve vatandaşlık bağlarını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıyadırlar. Yeni 1000 avro’luk bedel yurtdışında yaşayan gençlerin ödemelerini yaparak uzun yıllar Anavatanları ve Hollanda Türk toplumu ile bağlarını devam ettireceklerdir.

4- Nasıl bir entegrasyon ve nasıl bir Hollanda- Müslüman Türk toplumu ve kimliği

Yeni entegrasyon politikaları yeniden konuşulmalı ve her fikirden ve her görüşten katılımcılarla yeni bir yol haritası kısmen de olsa belirlenmelidir.

5- Türk medyası, basını, edebiyatı ve gelecekte alamadığımız payımızı dile getirmek ve istemek gerek. Medyanın, sanatın, kültürün ve basının var olan uyum ve katılım politikaları için ne derece önemli olduğunu anlatmak gerek.

Tabii var olan sorun ve yeni entegrasyon ve katılım (participatie ) politikalarının analizini yapmak ve bunu bir toplumsal öneri olarak sunabilmek, isteyebilmek ve alabilmek için lobi yapmak gerek.

Bunları yapmadığımız zaman, sadece Hollanda Ticaret Odasına kayıtlı bir vakıf, dernek, birlik veya federasyon olarak kâğıt üzerinde kalmakla beraber bir adım öteye geçemeyiz.

Minnetle ve şükranla….

Burada üstün toplum hizmetleri olanları da saygı ve sevgiyle anıyorum. Sizler ellerinizi taşın altına koymamış olsaydınız, bugün sahip olduklarımıza sadece imrenerek bakardık.

Saygılarımla.