Bugün yine seni, hüzünlü gurbetimi düşündüm...!


  • Kayıt: 17.08.2022 10:07:52 Güncelleme: 17.08.2022 10:07:52

Bugün yine seni, hüzünlü gurbetimi düşündüm...!

Mustafa Nejat

Hollanda’da Güneş bu akşam bütün güzelliği ve kızıllığı ile sanki batmamak için inat ederek gülümsüyordu. Bu güzel görüntüyü görüp te geçmişe, anılarımıza gitmemek, düşünmemek ve yazmamak olur mu ? Tabi ki olmaz.

42 yıl öncesi

42 yıl öncesine gurbetin, benim gurbetimin başlangıcı ve aynı zamanla sevdiğiniz anılarınızın, doğup büyüdüğünüz sokağınızın, okulunuzun, tüm geçmişinizin, kökünden sökülerek selin önünde sürüklenen bir ağaç gibi sele kapılmış ve nereye varacağınız belli olmayan bir yolculuk başlar.
Otobüs Nevşehir Oto Garı'ndan hareket ettikten ve hissedilir bir sessizlikten sonra, birden kızıl batan Güneş ‘le Alayha’nın Kervan Sarayı'na geldiğimizi fark ediyorum.

Bütün otobüs uzun bir gurbet yoluna çıkmışa benziyor. Otobüs ‘ün Radyo'sundan “Adnan Şenses‘in Usta şarkısının çaldığını fark ediyorum. “ Çilesiz bir günüm olmadı gitti, bilmedim ömrümün suçu ne usta... Dalımda bir yaprak görmedim usta “ diyerek sanki bana gurbeti anlatmaya çalışıyordu.

Yan tarafında genç bir hanım sessizce içini çekerek ağlıyordu. Demek hepimiz sonu bilinmeyen, geri dönüşü olmayan bir gurbete mi çıkıyoruz ? Görünüşte bu otobüs ’ün hepimizi gurbete götürdüğü kesin.

Babasının yanında koyunları ve Kangal köpekleri ile oynaşan 7 yaşlarında, saçları rengarenk At boncuklarıyla bezenmiş ve örülmüş tozlu kız çocuğu bizlere el sallıyordu. Gidin gidin ben burada, Anadolu topraklarında kalacağım ve ben burada mutluyum dercesine.

Ağrı Karahan Kervansarayı’nın önünde

Alayhan Kervan Saray'ından geçip de Ağrı Karahan KervanSaray'ına geldiğimde içimdeki o korku, bir ömür sürecek gurbetin başladığını hissederek, bir mutsuzluk, umutsuzluk ve birden aklıma Faruk Nafiz Çamlıbel ‘in Han Duvarları Şiir’indeki dörtlük aklıma geldi;

“On yıl var ayrıyım Kınadağı'ndan
Baba ocağından yar kucağından
Bir çiçek dermeden sevgi bağından
Huduttan hududa atılmışım ben" ,

Birden gözlerimden iki damla yaş geldiğini hissederken, yanımda ağlayan gurbetçi hanımla göz göze geldiğimde o anda gurbete çıkan ilk ben olmadığımı hissettim ve , gurbette senle birlikte, gönül güneşi ve sevgisi olacakların olduğunu düşünerek, gönül rahatlığı ile uykuya daldım. Gurbetten gönül sevgisi ile dolu dolu selamlar.