Sol Elin Verdiğini, Sağ El Bilmesin


  • Kayıt: 20.08.2022 09:40:17 Güncelleme: 20.08.2022 09:40:17

Sol Elin Verdiğini, Sağ El Bilmesin

Nejat SUCU

Sağ elin verdiğini sol el bilmesin / Als je aalmoes geeft , laat dan je rechter hand niet weten wat je linker hand geeft “. 

Hollanda’da Korona pandemisi sonrası var olan yoksulluk, fakirlik zaten var olan uçurumları daha da derinleştirdi. Astronomik gaz fiyatlarındaki artış, yüzde 30 ‘lara varan temel gıda fiyatlarındaki artış yeni fakirleri yanında getirdi.
Temel gıda gereksinimini karşılayamayan aileler, var olan sosyal geçim yardımı alan milyonlar, asgari bir gelirle yaşamak zorunda kalmaktalar. Hollanda’da

3,5 milyon kişi birden çok nedenle iş pazarına ve gelir sağlayacak ekonomik faaliyetlere katılamıyorlar. Var olan ödenek alma, ek gelir ve devletin sağladığı kira yardımı ve sağlık desteklerin asgari düzeyde olması, gelir, kazanç ve çalışmayı teşvikte etmemekte.

Yeni kabine fakirliği kabul etmişti
Hollanda kabinesinde ve ilk olarak tarihinde Fakirlikten sorumlu bir bakan Carola Schouten’u (Armoede ) göreve atandı. Var olan destek, rehberlik ve bilgilendirme hizmetlerinin yanında Hollanda Sosyal güvenlik devleti “ yaşam güvencesi (Bestaanszekerheid ) kabul etmiş olmakta.
Fakirlikte mücadelede Gıda bankaları gibi ( Voedselbanken ) yerel, bölgesel ve ülkesel girişimler Hollanda hükümeti tarafından desteklenmekte.

Kimse aç ve açıkta kalmasın
Her ne kadar var olan onlarca ödenek ve desteklerin yanında, bilinmeyen, tanınmayan ve kabulü zor olan gizli bir fakir grup Hollanda’da yaşamakta. Bu grubun içinde Türk toplumunun ve diğer mültecilerin sayısı çokta az değil.

Mahallemizde gıda dolapları ( De Buurtkastjes )
Hollanda, 200 ve yeni 40 ek dolapla birlikte 240’ı bulan benim gereksinim olmayan gıdayı ihtiyacı olanla, anonim , ve kayıt sistemine gerek olmadan dağıtım sistemi. Kimse Hollanda’da aç kalmasın.

Ya biz Hollanda Müslüman Türk toplumu ?
Biz genelde var olan sorunları kabul etmeyiz. Biz geçen yıllarda var olan geçim sorununa çözüm arayan, araştıran ve küçükte olsa katkı sağlayan genel toplumsal hayır kurumlarını oluşturamadık.
Bu konuda Hollanda toplumunun Fitre ve zekât (Caritas) geleneğinden gelen yardımlaşma ve tabii ki tüm toplumu kucaklayan Hümanist insan sevgisine dayalı organize geleneğini de unutmamak gerek.

Derneklerimizde Gıda dolapları ( de Buurtkastjes)
Bir organize ve proje gerekli. Var olan dernek, Vakıf ve federasyonların önünü bir Gıda dolapları yerleştirerek, tüm Hollanda toplumuna hizmet destek sağlayacak bir çalışma neden olmasın ?.
O zaman; “ sağ elin verdiğini sol el bilmemiş / Als je aalmoes geeft , laat dan je linker han niet weten wat je rechter hand geeft “.

O zaman evrensel ortak yaşamı, paylaşımı, dayanışmayı ve birlikte uyum içinde yaşamı yakalarız. Mutluluk içinde birlikte yaşam bütün güzellikleri ile devam eder gider. Sen, ben biz ve sizlerde mutlu olursunuz.