Sütün Kaymağını Yeme Kavgası ve Mülteciler


  • Kayıt: 29.08.2022 09:34:24 Güncelleme: 29.08.2022 09:34:24

Sütün Kaymağını Yeme Kavgası ve Mülteciler

Nejat SUCU

Bugün Hollanda'nın en önemli sorunlardan birisi mülteci krizi. Kimse arka bahçesinde Mülteci konaklama merkezi (AZC) istemiyor. Yıllar önceki aynı kültür ve politik söylev; ben Hollanda'da yaşayan yabancılara karşı değilim ama yeni gelenlere karşıyım diyordu. Hollanda doldu ( Nederland is vol ) diyordu.

Belediyeler bu konuda görevlerini yeterince yerine getirmiyorlar. Hiç kimse kendine düşen görevi yerine getirmiyor. Belediye meclisleri bu konuda karar alma ehliyetinden uzaklar ve seçmenin hesap sormasından korkmaktalar.

Genel istenen çözüm ise; Mültecilerin kendi bölgelerinde kalmaları ve mültecilerin Türkiye ve Arnavutluk gibi AB ile sınır ülkelerde ve kaldıkları ülkelerde maddi yardım ve desteğin yapılması öneriliyor.

Haberde mültecileri, Hollanda Temsilciler Meclisi’nin çoĝunluĝu Avrupa Birliĝi dışında yardım ve iskan edilmelerinden yana “Meerderheid Kamer voor opvang buiten EU “ olduĝu belirtiliyor.

Neden Avrupa'ya gelmek isterler?

Gün geçmiyor, ülkesel ve bölgesel çatışmalar ve savaşlar başlamasın. Suriye'de olduĝu gibi savaşlar şehirleri ve yerleşim merkezlerini yerle bir ettiĝi gibi, ekonomik, eğitim, sosyal ve kültürel faaliyetleri yok ediyor.

Neden gelmesinler Avrupa’ya. Avrupa’da karnın tok olarak yatabilme, güven, saĝlık, bakım hizmetlerinden faydalanma olanaĝı var. En önemlisi ise, çocuklarının eĝıtim yapabilme olanaĝı, meslek seçme ve özgür yaşamda var. Hollanda’da ve Avrupa'da.

Ne kadar kapıları kapatsak, tel örgülerle sınırları örsek, Berlin Duvarı gibi duvarlarda çeksek, adına göçmen işçiler mi (Trekarbeiders ), misafir işçiler mi (Gastarbeiders ) , mülteciler mi ( Vleuchtelingen ), ne dersek diyelim Avrupa ‘ya gelmeye devam edecekler. Yeni çıkarılan engelleyici yasalar ve tedbirlerle belki sınırlı kılmak mümkün ama, tamamen mülteci akımını durdurmak mümkün deĝil.

Bilgi Göçmenleri WELKOM?

Hollanda'da göçmen kökenli çalışan ve hizmet veren bilim adamlarının, yüksek düzeyde kalifiyeli araştırmacıların ve öĝretim görevlilerinin oranı yüzde 50 ‘lileri geçmiş bulunmakta.

Belirli dolgun bir aylık ve kazanç ile Hollanda ‘ya gelen Bilgi göçmenlerine (Kennismigranten ) yasalar engel olmadıĝı gibi, yasalarla kolaylık ve teşvik var.

Nasıl olurda Hollanda yenilik, buluş, bilim ve en inovasyonda dünya dördüncüsü olur? Nasıl olurda tarımda ihracatı 104 milyar euro yu aşar?

Neden olmasın, belirli bir bilgi ve araştırma önceliĝine sahip olursan ve fakir ülkelerin yetişmiş beyinlerinden faydalanırsan, Elektrikli Traktör ve uçan tomofil de yaparsın. Olur tabiki.

Sütün kaymağını yeme kavgası 

Düzen devam ettiği sürece Sütün kaymağını yemeye devam eder Hollanda. Yalnız bizde üç çeşit süt var. Biri yağlı, yarı yağlı ve yağsız ( volle, halfvolle ve mager ). Bizlerde var olan sosyal, iktisadi ve toplumsal yerimiz ve geleceğimiz hangi “Sütü tüketeceğimizi belirliyecektir.

Bu arada Süt dedimde, Süte bağlı olarak son günlerde Süt ürünlerindeki artış gözle görülmeye değerdi. 3 ay önce litresine 50 euro centi ödediğim Çiftlik sütüne, geçen hafta bir litresine 70 euro cent ödedim. Süt deki fiyat artışı yüzde %20, Bu şekilde fakir insanlara ve ülkelere temel gıda maddelerinin ulaşımı dahada imkansız hale gelmektedir.

Saygı ve sevgilerimle hoşçakalın.