Özgür Yaşama Pranga Vuramayız…… Berlin Duvarı!...


  • Kayıt: 31.08.2022 15:12:50 Güncelleme: 31.08.2022 15:12:50

Özgür Yaşama Pranga Vuramayız……

Berlin Duvarı!...

Nejat Sucu

Evet, Berlin Duvarı benimle birlikte, 1961 yılında beraber doğmuşuz.

Yapımı 13 Ağustos 1961 yılında başlayan ve 9 Kasım 1989 tarihine kadar Doğu ve Batı Berlini birbirinden ayıran “Utanç Duvarı “olarak bilinen toplam uzunluğu 167, 8 kilometre uzunluğunda, Doğu Berlin'den Batı Berlin'e göçü engelleyen Utanç Duvarı.

Duvar yıkıldıktan sonra ziyaret etmiş ve Doğu ve Batı Berlini beraber, dostluk, barış ve mutluluk içinde görme imkanımız olmuştu.

Yasaklarla bir sonuç alamayız

Evet, yasaklarla, insanların hür iradelerini kısıtlayan ve yasaklayan yönetimlerle adı ne olursa olsun kalıcı, mutlu ve refah bir ülke kurmanın olanaklı olmadığını Berlin Duvarı’nın yıkılması ile Berlin ve Almanya’nın birleşmesiyle gördük. Daha sonraki yıllarda bir Berlin ziyaretimizde Duvarın geride kalan bir kısmını ve Batı ve Doğu Berlini birbirine bağlayan geçiş kapısı olan “Checkpoint Charlie ‘yi görme olanağım olmuştu.

Berlin duvarı üzerimize yıkıldı

Evet, Sosyalist yönetimlerin halkının refahını ve temel gereksinimlerini sağlayamadıkları için yok olduklarını geçen 50 yılda gördük.

İdeolojik bağımlı olanlarda, bir ömür boyu inandıkları ve yaşamlarının en güzel günlerinde hapis, işkence ve ölümlerden ölüm beğendikleri yaşamlarda Berlin Duvarı’nın yıkılması ile kar gibi eriyen Almanya Demokratik Cumhuriyeti ( DDR ) gördüğümüzde Sosyalist bir arkadaş,

Berlin Duvarı üzerimize yıkıldı “ demişti.

Tabi Kapitalist bloken silahlanma yarışını teşvik ederek, halkın refahına gidecek kaynakların Silahlanma yarışına gitmesi, Sosyalist blokken çöküşünü sağlayan en önemli bir faktörlerden biriydi. Böylece Kapitalizme yeni yeni paylaşım pazarları açılmış oldu.

Kapitalizm ve Neoliberalizm

Piyasa mekanizması, liberal politikalar ve özel mülkiyete referans vermenin ötesinden çok Kapitalist sistemin tamamen acımasız yerüstü ve yaraltı kaynaklarını paylaşım savaşları olabildiğince devam ediyor.

Evet Berlin Duvarının yıkımı ile birlikte, Soğuk savaşın resmen bittiği ve yeni paylaşım savaşlarının bütün Balkanları ve Arap Yarımadasını hallaç pamuğu gibi atacağı kimin aklına gelirdi.

Bizim hammadde zenginliğimiz var...

Fakir ve yarı gelişmiş ülkelerin zengin hammaddelerinin, yerüstü ve yeraltı kaynaklarının olması pekte bir anlam ifade etmiyor. Para ve pul, ticari para sistemi bankalar, üretim sistemine, sanayi mekanizmasına ve fabrikalara sahip olan ülkeler olmadan fakir ülkelerin zenginlikleri bir anlam ifade etmiyor. Madeni kim çıkaracak ve satın alacak?

Karadeniz'in fındığı

Dünya fındık üretiminin yüzde 75'i ni Karadeniz karşılıyor. Evet Karadeniz'in fındığının taban fiyatını Frankfurt Borsası belirlemekte. Fındık fiyatı 7 avroyu geçtiği zaman Çikolata üretenler kar ve rekabet edememekte olup Karadeniz'de Fındık üretenlerin alın teri Hamburg Dünya Fındık Borsası’nda belirlenmekte.

Yeni utanç duvarlarımız

Berlin Duvarı bir tanesiydi belki. Ama Batı ülkelerine ve Amerika'ya göçü engellemek için yeni yeni “Utanç duvarları “inşa edildi ve edilmekte.

Gönüller, utanç duvarları olmadan yaşamların hür olması dileğimle hoş ve güzel kalın.