Bu Kış Daha da Soğuk Geçecek!..


  • Kayıt: 06.09.2022 08:21:15 Güncelleme: 06.09.2022 08:21:15

Bu Kış Daha da Soğuk Geçecek!..

Nejat SUCU

Geçen yıllarda göre, ruhsal yalnızlığımızın yanına birde fiziksel ve finansal yalnızlığımız eklendi. Tartışmaya gerek yok, belli oldu artık;

“ Bu kış daha da soğuk geçecek “ .
Son aylarda bütün yerküremizi kasıp kavuran bir enerji, gıda, sağlık, beslenme ve yaşam standartlarımızı tehdit eden ve bizlerin daha da fakirleşmesine sebep olan büyük bir topyekûn kriz girdabının içinde gidiyoruz.

Kimseden ses yok, nerde o geçmişteki Hollanda?

Multi milyarderler, üretenler, petrol ve uluslararası ticari üretim, dağıtım ve ticari faaliyetler içinde olanlar milyarlarına yine yeni milyarlar eklettiler ve eklemeye devam ediyorlar. Birde bize bakarak, bu ekonomik yükün ve bu dar boğazın yükünü sizler, fakirler, dar gelirliler, çalışanlar yüklenecek diyorlar. Bankalar ve petrol ve petrol kimya üretenleri milyarca kar etmekteler.

420 bin Hollanda’lı Amsterdam sokaklarında!

Soğuk savaşın, silahlanma yarışının yaşadığımız yerküremizdeki barışı ve yaşamı tehdit eden Atom başlıklı füzelerin ABD'de tarafından Batı Avrupa ve Hollanda'ya yerleştirme planları var.

Evet 21 Ekim 1981 tarihinde, tam tamına 420 bin Hollanda’lı Amsterdam sokaklarında Soğuk savaşa ( Koude oorlog ), silahlanma yarışına ( Wapenwedloop ) ve Hollanda'ya yerleştirilmesi planlanan Atom başlıklı füzelere ( Raketten met kernkoppen ) karşı, topyekûn 420 bin kişi, bir diğer aklımda kalan sayı ise 800 bin kişi omuz omuza, kardeş ve kardeşçe birlikte yürümüştük.

Ya bugün neler oldu ?

Dağılan Sosyalist Sovyetler Birliği Cumhuriyeti ( SSCB ) ile birlikte yeniden bir silahlanmaya gerek kalmamıştı. Silahlanmaya giden kaynağın insanların yaşamları, ekmekleri ve mutlu gelecekleri için harcanması isteniyordu.

Rusya ve Ukrayna savaşından sonra kendilerini tehlikede hisseden Finlandiya ve İsviçre yüzyıllık tarafsızlık ve barışçıl politikalarından vazgeçerek NATO ‘ya üye oldular.

Sosyal devlet yeniden görevde

Varsıl ve finans borçlanma kredisi olan ülkelerin sosyal yapısı tekrar göreve başladı. Verilen destekler ve paketler, ödenekler deki artışlar ve haklı olarak daha çok kazanç isteyen çalışanların haklı mücadelesi devam ediyor ama yetersiz. Belli ki bu kışı hep birlikte daha da soğuk geçireceğiz.

Hollanda’ Başbakanı Mark Rutte halkına ne demişti ?
Rutte vertelt bevolking dat ze armer zullen worden

Evet, ben bazen bilerek olduğunu düşünüyorum, bazen de çok dürüstçe olanı anlatma yeteneği güçlü olan Mark Rutte ; “Hep birlikte fakirleşeceğiz “demişti. Evet, gelecek belli oldu. “ Hep birlikte kemerlerimizi de yeniden sıkacağız “.

Saygılarımla,