Güzel İnsanların Değerli Çalışması Hollanda-Türk İmarethaneleri!..


  • Kayıt: 09.09.2022 09:37:40 Güncelleme: 09.09.2022 09:37:40

Güzel İnsanların Değerli Çalışması Hollanda-Türk İmarethaneleri!..

Nejat Sucu

Vatandaş yıllarca Hollanda’da ve Türkiye’deki hayır kurumlarına, vakıflara, derneklere, federasyonlara, partilere, cemaatlere milyonlarca avro’luk hayır, bağış, Kurban, Zekât ve Fitre ( Caritas/ Aalmoes ) desteklerini verdiler.

Son günlerde, fakir halkın ve en alttakilere zorunlu ve acil destek konusunda bizim verdiğimiz kurum ve vakıflardan hiçte ses gelmiyor. Belli ki bu yazdığımdan bile rahatsız olanlar da olabilir.

Hollanda Avrupa’da artan Gaz, Elektrik, Gıda ve diğer hizmetlerdeki fiyat artışlarını izliyoruz. Bu ay itibariyle Hollanda’da son 47 yılın en yüksek ve beklenmeyen enflasyon %12 ( Tüketim ürünlerindeki artış ) ve Avro ve paraların en az yüzde 12 değer kaybı ( Devalüasyon ) gerçekleşti.


Küçük bir azınlığın dışında, her kişinin en az ve daha fazla yüzde 12 alım gücünün düştüğünü söylemek mümkün. Bu arada var olan bankadaki ve yastık altındaki paralarımızın alım değer gücünün yüzde 12 daha da değersizleştiğini düşünürsek geçen yıl 100 avro’luk satın alma gücümüz bugün 81 avro değerinde satın alma gücüne sahip

2 yıl önce bu soruyu sormuştum 

İki yıl önce ulus devletlerinin borçlanmasına bakarak ve Korona pandemisi krizinin bedelini kimin ödeyeceğini sormuştum. Yine geçmişte olan, tarihin gariplere ve fakirlere tekerrür ettiği gibi, bu yükü, bu çöküntüyü yine fakirlerin üstüne yıktılar bile.

Topluma bir katkı sunmayanlar, toplumdan destek bekleyemezler

Hollanda Türk toplumunda dar ve geçinemeyen, finans, sosyal fakirlik, yalnızlık ve umutsuzluk içinde kıvranan ve belirli bir çıkış yolu bulamayan azınlıkta olsa bu grubun sesine kulak vermek gerek. Yüksek gaz fiyatlarından dolayı bu Kışı Türkiye’de geçirmeyi planlamayı düşünen emeklilerin olduğunu okuyorum.

Her şehirde bir İmarethane

Her şehir de Türk imarethanelerini açmak gerek, Bunun gerekli olan şartlar bulunmakta. Bir üç kişilik ekip ile başlamak gerek. Bu konuda gerekli olan kaynak ve gerekli olan esnaf organizemiz de bulunmakta.

Ayrıca iyi hizmet veren bir Yunus Emre İmarethanesinin sunacağı iyi yardım hizmetinde, belediyelerden, bölgesel yönetimlerden, Hollanda hükümetinin ve özel ve tüzel fonlardan destek göreceği de kesindir.

Haftada bir sefer yemek vermek fakirlere, evsizlere, yaşlılara yemek hizmeti verme ile başlanarak, gerekli olan ihtiyaca göre daha geniş faaliyet alanı sunan bir hayır kurumunun oluşumu çokta zor olmasa gerek.

Toplumsal sorumluluk ve duyarlılık

İnsana, inanç, etnik köken ve geldiği ülke ayrımı yapmadan hizmet sunan bir vakfın, toplumsal katılımı, toplumun bir parçası olduğumuzu, her yönüyle toplumsal katkısı yüzlerde vakıf ve derneklerden daha fazla olacaktır.

Belli ki hissedebilmek, düşünebilmek ve bunu yazabilmek ayrı bir medeni cesaret olduğu gibi, bunu yaşama geçirebilmek bizim ve sizin gibi küçük adamların büyük ve değeri ölçülemeyecek bir toplumsal faaliyet olacaktır.

Hoşçakalın. Saygılarla