Gözden Irak Olan, Gönülden de Irak Olurmuş


  • Kayıt: 10.09.2022 11:38:41 Güncelleme: 10.09.2022 11:38:41

Gözden Irak Olan, Gönülden de Irak Olurmuş

Nejat SUCU

Doğduğumuz memleketten, Göre Kasabasından ayrılalı tam tamına 42 yıl geçti. Evet hemen hemen yaşanabilecek normal bir yaşamın yarıdan fazlası göz açıp kapayıncaya kadar su gibi geldi geçti.

1980 li yılların başı, doğduğun memleketten haber almak, orada yaşananları takip etmek çokta kolay değildi. O zamanlar, uzakları birbirine yaklaştıran ne dijital teknik ne İnternet ne de cep telefonları vardır. Her akşam Türkçe yayın yapan Köln Radyosunu dinler ve her iki haftada bir pazar günü, ARD Televizyonunda Türkçe paket yayınlarını seyrederdik. Ayrıca Almanya’da baskısı yapılan Türkçe gazeteleri de okumak mümkündü.

42 yıl önce doğanlar bugün 42 yaşından büyük

O toprakların, bilinmeyen bir yeni vatan Hollanda'ya başlayan yolculukta bir daha geri dönüşü olmayan bir gelecekti. İlk yıllarda epeyce zahmetli geçen yeni vatan eyleme çalışmaları, eğitimi ve geleceğe yön verecek iktisadi, siyasi, sosyal ve kültürel faaliyetler epeyce yoğun geçti.

Yaşamın Hollanda ekseni her zaman Türkiye ekseninden daha ağırlıklı olmuştur ve bunda ’da gayet mantıklı ve anlamlı bir artı değeri olduğuna inanmışımdır, Çünkü Hollanda toplumu; “ Katılım ve kabul toplumudur. Meedoen en meetellen (participatie samenleving).
Türk gibi yaşamak, Hollanda’lı gibi çalışmak

Evet bir Türk gibi etkili ve kaliteli bir yaşamın yanında Hollanda yaşamına uygun bir toplumsal değere değer katan faydalı vatandaş olabilme çok bilinen ve hedeflenen bir seçim olmasa da zamanla uyum, entegrasyon, asimilasyon katılım ve akültürasyon la harcanmış bir Türk kimliği yeni bir Avrupa Türk kimliği oluşturmada epeyce kilometreler kat ettik ve etmekteyiz.

Anavatanı unutmadan, var olanı yaşamın gerçeğini özümlemek mümkün mü ?

Tabii ki mümkün değil. Bazı alınan, bilinen değer yargıları ile yeni bir kimlik ve yeni yaşam biçimi oluşturmak mümkün,

Herkesin cebine göre özgür yaşam

Hollanda pahalı bir ülke. Buna rağmen Hollanda'ya yerleşmek, başını sokacak sıcak bir konut, bir sıcak çorba, çocuklarına eğitim ve istihdam ve sağlıklı bir yaşam tercihlerin birisi olan bir AB ülkesi Hollanda.

Bireysel özgürlükler ülkesi

Evet, Fincancı katırlarını ürkütmeden Hollanda'da bireysel, yaşam, eğitim, fikri özgür yayın ve dijital yaşam için güzel bir ülke. Tabii ki belirli bir grup üzerine çeşitli baskı, siyasi, inanç ve politik emelleri olanlar için kafalarını sert cin gibi taşa çarpacakları, işlenen suçun ve cürmün bir cezai yaptırımı olan bir Liberal - Sosyal Hukuk Devleti.

Tabii ki Hollanda gülü dikensizde değil !..

Yapılan sistem, gruplara ayırma ve insanına güvensiz bir oligarşi devleti her zaman gereken doğrular olmadığını görmekteyiz. Önemli olan var olan politik idarenin, gücün ve politik temsilin yapılan hataları görerek var olan yönetim sistemin “Halk için devlet, devlet için halk anlayışının “ temel raylar üzerine oturmasını sağlamaktır.

Az bulunan ülkelerden biri Hollanda !

Son yıllarda yaşanan Korona pandemisinin, enerji ve gıda krizlerinde, Hollanda çekilen çile ve fakirliğe verilen destekler azımsanmayacak derecede dengeli ve adaletli bir sosyal devlet örneği.

Burada en güzel örneği “Devlet için vatandaş, vatandaş için devlet “ Ne mutlu bizlere, geleceğe yine umutlarla bakabilmek.