Efendiler, Birlik Olmayınca Üretim ve Dirlikte olmuyor…


  • Kayıt: 20.09.2022 10:49:15 Güncelleme: 20.09.2022 10:49:15

Efendiler, Birlik Olmayınca Üretim ve Dirlikte olmuyor…

Nejat SUCU

Hep birlikte yok yerine sayılan bir 500.000 göçebe Türk'ü nasıl faydalı oluruz diye didinip dururken, birde bakmışım ki başlanan yerden çok ileride olduğumuzu gördüm.

Ne birliğimiz oldu, ne de dirliğimiz. Her geçen gün daha da iyiye gideceği de yok gibi görünüyor. Toplumsal heyecanlarımızda yok olmuş gibi. Ne heves ne de yapılan faaliyetin ruhu var. Geçenlerde, en doğal hakkımız olan Türkçe Dil ve Kültür Derslerinin ilk öğretim okullarında tekrar başlatılması için ülkesel federasyonların ortaklaşa başlattıkları imza kampanyasını organize ettik,

İmza atanlarda ne heves ne iştah nede inanç vardı. Bizimde imzamız bulunsun dercesine, bizde ile karşı imzalayalım dercesine 300 imza topladık ve postayla gönderdik.

6000 Türk’ün yaşadığı Almelo’da 300 imza toplansa buda demek oluyor ki, toplam 500.000 bine düşen imza sayısının 25.000 ‘ni geçmediği aşıkar. O zaman tabii ki Hollanda’yı yöneten ülkesel, bölgesel ve yerel kurumlara, hükümete demokratik politikada etkili olmamız mümkün olamaz.

Birlikten, kollektifiz 'den bencilliğe

Birlik ve dirlik olmayınca ortak faaliyetlerde olmaz oldu. Ne kültürel ne milli nede varlığımızı ve kimliğimizi devam ettirecek genel faaliyetler yapar olduk. Gurbette, bir toplumun kendi kimliklerini koruyabilmeleri için sadece inanç yeterli değildir, kültürel değerlerini ve dilini kaybeden göçmenler yok olmaya mahkumdurlar.

Yeni Bir Avrupa Avrupa'da uyum veya asimilasyon politikaları hız kazandı. Dili ve kültürel değerlerinden mahrum büyüyen yeni bir nesil ‘Hollanda’ya katılarak yeni Hollandalı Türkler olarak yeni bir gelecek kurma çabasında.

Yeni nesil gençliği nasıl tarif etsek ? 

Bir elinde IPad ‘i
Diğer elinde Touch Telefon u
Ağzında Marlboro sigarası.
Ne Suriye’de savaş
Ne Afrika'da çocukların ölümü
Umurunda mı dünya.

Öyle bir gençlik yetişiyor. Yoksa ben mi yanılıyorum? Yanılmayı çok çok isterdim. Gençlik, bolluk, rahat, mutlu ve barış içinde yaşasın da, gerisi çokta önemli değil mi diyelim.

Geleceği umutsuz gençlik ve gelecekte gençlere yeni yeni umutlar, heyecanlar ve yaşam sevinci bırakamayan toplum milyarları bıraksa ne olur. O gençlik ruhları ve sinirleri alınmış bir robottan farksızdır.

Sevgilerimle hosçakalın.