Gerçekleşmesi Hayal Gibi Gözüken Hollanda Devletinin Planı


  • Kayıt: 02.10.2022 09:23:22 Güncelleme: 02.10.2022 09:23:22

Gerçekleşmesi Hayal Gibi Gözüken Hollanda Devletinin Planı

Nejat SUCU

Her yıl, aynı şekilde konuşulur ve planlar yapılır. Hollanda 1 Ocak 2022 tarihiyle belediye statüsünde bulunan 344 Belediye'nin, mülteci izni başvurusu yapmış olup ta bir Mülteci Geçici Konaklama Merkezinde ikamet eden ve Hollanda’da ikamet iznine sahip ( Statushouders ) olan 20 bin kişiye 31 Aralık 2022 tarihine kadar konut sağlamak zorunda.

Ayrıca Temmuz 2022’den Mart 2023 ‘e kadar yeni ikamet izni alan

(Verblijfsvergunning) ve Temmuz20233 kadar, 21.200 mülteciye başını sokacağı konut sağlamak zorunda.

Yabancı düşmanlığını körükleyen bir gelişme

Her yıl olduğu gibi, gelecek yıllarda sayısal olarak iskân edilmesi gereken ve belediyeler tarafından yerine getirilemeyen mülteci iskanını göreceğimiz kesin. Yine Geçici Mülteci Konaklama Merkezleri (AZC ) dolu dolu olarak sorun olmaya devam edecek.

Popülist sağcı politikacıların ekmeğine yağ çalacak

Avrupa’da var olan göçmen, yabancı düşmanlığını körükleyecek. Hollandalı gençler, bizim Hollanda'da doğan gençler yüksek konut fiyatları ve kiralardan dolayı konut ve aile sahibi olamayacaklar. Tabii ki bu fırsattan, hemen yabancı ismezi politikacılara politik ve seçim gündemi olmaya devam edecek. Aşırı sağ ırkçı partiler ise, yine oylarını artırmaya devam edecekler.

Nasıl bir çözüm olmalı?

Şimdilik kesin bir çözüm gözükmüyor. Bir yıl içinde mültecilere 40 bin konut temin edilmeyeceğine göre, başka bir çözüm olabilir mi ?Ayrıca Hollanda ya gelen ve gelmek isteyen mülteci sayının azalacağı da beklenmiyor.

Misafir işçilerin ( Gastarbeiders ) tarihine bir gidelim

1960 - 1980 yılları arasında Hollanda’da yeterli konut olmadığı için

( woningsnood ) Muluksegöçmenler Kamplarda iskân edilmişler ve Türk işçileri de Almelo’da Prefabrik evlerden oluşan CassaCortina gibi pansiyonlarda 1982 yıllarına kadar ikamet ve iskân edilmişlerdi.

Daha sonraki aile birleşi ile gerçekleşen konut ve iskanlarda yabancıların çoğunluğunu oluşturdukları Almelo Kerkelanden gibi mahallelerde ve her şehirde Göçmen işçi gettoları oluşmuştu.

Ne diyelim, “ Aşağı tükürsem sakal, yukarıtükürsem bıyık “. Saygılarıma.