Avrupa ve Bütün Dünya Hollanda’ya İmrenerek Bakıyor!..

Kimine göre Hollanda hükümeti daha önce tedbirler almalıydı, kimine göre ise ve bazı Hollanda sermayesinin temsilcilerine göre Hollanda’nın Gaz ve Elektrik fiyatlarına taban fiyat (Prijsplatfond) müdahalesi Serbest Pazar ekonomisiyle (Vrijmarkt economie) uyuşmayan bir uygulama...


  • Kayıt: 06.10.2022 16:06:21 Güncelleme: 06.10.2022 16:09:02

Avrupa ve Bütün Dünya Hollanda’ya İmrenerek Bakıyor!..

Son yüzyılın en büyük ekonomik, sosyal ve politik krizini yaşıyor evrensel insanoğlu. Kimine göre Hollanda hükümeti daha önce tedbirler almalıydı, kimine göre ise ve bazı Hollanda sermayesinin temsilcilerine göre Hollanda’nın Gaz ve Elektrik fiyatlarına taban fiyat (Prijsplatfond) müdahalesi Serbest Pazar ekonomisiyle (Vrijmarkt economie) uyuşmayan bir uygulama.

Hollanda’nın almış olduğu ve alacağı tedbirler için 2023 bütçesinde 17 milyar avro ayırmıştı. Yeni uygulamada taban Gaz fiyatlarının 1 Ocaktan 2023 ‘den itibaren 1200 metreküp ‘e kadar olan kullanımın, 1 metreküpünün fiyatı 1.45 ve 2900 kilowatt ‘a kadar olan kullanımın, 1 kilowatt ( KWh ) elektrik kullanımının 45 avro senti ile sınırlandırılmasına karar vermişti. Bu tavan fiyatı olan daha düşük olması durumunda tüketici daha az bedel ödeyecek.

Daha önce dar gelirlilere; belediyeler aracılıyla bir 800 avro ve ikinci olarak 500 avro ödenmekte olduğunu biliyoruz.

Diğer bir destek ise her hane başına 2022’nin Kasım ve aralık aylarında 190 x 2 = yakıt toplamına Abone firmaları aracılığıyla 380 avro’luk katkı yapacak. Toptan gaz ve elektrik fiyatlarının tavan fiyat uygulaması ( Prijsplafond ) ile toplam devlet giderinin 15 milyar ile 30 milyar avro arasında değişebileceği bildiriliyor.

Yeni önerilerde yolda

Bunun yanında lokanta, fırın, börekçi ve pastacı gibi çok enerji kullanan küçük ve orta ölçekli işletmeler için bir destek paketi hazırlanıyor hükümet tarafından.

Nerden geliyor bu kaynak
Hollanda’nın ve devlet borcu( Staatsschuld ) kendi gayri safi millî hasılası (GSMH), göre iyi bir durumda. Son yıllarda var olan Devlet borçlarının artığını biliyoruz. Ayrıca geçen 10 yılda Hollanda'nın Devlet borçlarının yüzde %62 ‘den yüzde %48,8 düşürülmüş olması Korona pandemisinde ve enerji krizinde Hollanda’nın işini kolaylaştırdı.

Bu harcanan avroları cömertçe bulanlarda var 

Paranın babası, bankaların temsilcisi ve Hollanda işverenlerinin temsilci, Kapitalisch Neo – Liberalekonomist evet; Hollanda Merkez Bankası genel müdürü Olaf Seijmen alım gücünün desteklenmesi ( Koopkrachtsteun) için yapılan harcamaları “Cömertçe “ bulmakta ve uzun sürecek bir yüksek enerji yüksek giderlerinin bir ömür boyu desteklenememesi gerektiğini belirtiyor.

“ Het koopkrachtpakket van het kabinet is erg ruimhartig. Dat zegt Olof Seijpen, directeur bij de Nederlandse Bank ( DNB ) Dit kan niet eeuwig voortduren “.

Alta kalanın canı çıkmasın 

Evet, Hollanda koalisyon kabinesinin uyguladığı kriz yönetimi, tedbirleri ve Sosyal devlet yönetiminin yeniden hâkim olması ile birlikte, hepimizi ilgilendiren alım gücü, fakirlik ve yoksullukla mücadelede en altta kalanın canı çıkmayacak “ İnşallah “. Saygılarımla.

Nejat Sucu