Yaşamın Anlamı Nedir?


  • Kayıt: 15.10.2022 10:53:02 Güncelleme: 15.10.2022 10:53:24

Yaşamın Anlamı Nedir?

Nejat SUCU

Yaşamda ve yaşamakta bireysel gelişim, olgunlaşmanın yanında birde yaşamın anlamı olması gerekir. Yaşamı güzelleştiren anlamlı kılan birçok insan için farklı uğraşlar, inançlar, idealler, ülküler ve günlük yaşam faaliyetleri olabilir.

Yaşama anlam verebilmek kimi için para, kimi için makam, mevki ve kimi için ise insana verilen hizmet ve toplumsal duyarlı olarak hizmet vermektir. Bazıları daha güzel bir yaşamı, uzaklarda, bilinmeyenlerde, yalnızlıklarda, gurbette, doğup büyülen toprakların uzak olması dışında başka ülkelerdir aranıp ta bilinmeyenler.

Toplumsal farklılıklar.

İdeal yaşam, toplumsal farklılıklarımızla birbirimizi olduğumuz gibi kabul ederek, birbirimizi ötekileştirmeden, ayrıştırmadan, bencilleştirmeden ve özelleştirmeden uyum içerinde birlikte yaşayabilmektir.

Her gün kendi kendimle ve kendi nefsimle mücadele

Günlük, saatlik ve anlık düşünmek zorundasınız ve evrensel insan sevgisini bulabilmektir olgunluk ve aydın olmak. İnsanlar arasında hep birlikte doğal ve farklılıkları, zengin ve fakirliği, siyah ve beyazı, dilini ve ırkını bir kenara bırakarak hep birlikte yan yana olabilmek ne güzeli.

Beden ve ruh ayrımı.

Bunu yaparken, belirli bir inanç, ırk, grup ve bölge ayrımında duygusallıktan uzak ve bedensel yakın olarak yaşama anlam verebilirsek ne mutlu bizlere. Yaşamda yalnız benim, senin ve onun mutluluğu yetmez, yaşam hep birlikte hepimizin, bizlerin, sizlerin ve onların mutluluğu ile mutlu ve özgür olur ruh ve bedenlerimiz.

Daha fazla gerekli

Bu yazdıklarımın düşünce ve geçen yıllarda kendi kendimle ergin, olgun, anlaşabilir ve uyumlu bir yol güzergâhı çizebilmede ne kadar başarılı oldum bilemiyorum ?

Son yıllarda kıtlık, yokluk ve yoksulluk görmedik diyebiliriz. Evet ben yüz yıl önceki ortama, Anadolu’ya gidiyorum ;

Anadolu’da milyonlarca genç yağız evladını kaybeden tüm acılarıyla, yokluk ve açlık ve kıtlık içinde kıvranan bir mazlum Anadolu halkı. “Vatansağolsun ‘diyebilecek kadar gururlu ve içten acısını bir yaşam saklayarak mutsuz ve hüzünlü bir Anadolu anası ve babası.

Olan Arpa ve Çavdar ekmeğini, Balkanlar’dan, Kafkaslardan ev Ortadoğu’dan gelen 5 milyon kardeş göçmenler ile paylaşacak kadar insan olma değerini en güzel anlatan erdem ve yüce Anadolu insanı.
Ben bu konulara küçük yaşta dinleme ve şahit olma olanağım olduğu için kendimi şanslı sayıyorum.

Var olanın kıymetini bilerek, var olan barış, verim, bolluk ve paylaşımı koruyabilmek gerek. Hep birlikte kardeşçe ve barış içinde yaşamak dünden de daha önemli ve yarın daha da önemli olacak.

Saygı ve sevgilerimle.