Hollanda – Türk Toplumu Olarak Katedilen Yolumuz Ne Kadar?


  • Kayıt: 26.10.2022 07:39:25 Güncelleme: 26.10.2022 07:39:40

Hollanda – Türk Toplumu  Olarak Katedilen Yolumuz  Ne Kadar?

Nejat SUCU

Geçmiş yıllarda bol bol öz eleştiri yaparak geçmişte yapılan hataları ve gerçekleşmeyen yakın ve uzak hedeflerimizi zaman zaman yazmaya ve dilimizin döndüğünce ve yazabildiğimizce anlatmaya çalıştım.

Var olan sorunlarımızın var olabilecek çalışmalar olduğunu ve umutlarımız binde birde de olsa hiç bir zaman umutsuzluğa kapılmadan var olandan daha iyi bir toplumsal katılımla birlikte var olan Hollanda zenginlik pastasından pay alacağımızı yazdım ve çizdim.

Kapitalizmin sunduğu imkanlarda ben kendimi iyi bir Kapitalist hissetmedim,  göremedim ve yaşamadım. Tabiki Kapitalizimden büyük pay alma  bir yaşam hedefimde hiç  olmadı. Bunun yanında var olan çalışma ve emeklerimin tek bir hedefi vardı; kaliteli bir yaşam ve başkalarına muhtaç olmadan bir yaşam.

Hollanda’da yaşam kendi seçimlerimiz mi? 

Evet. Siyasi ve dünya görüşümüz ne olursa olsun, Avrupa’da yaşamı seçmek, bilerek veya bilmeyerek Liberal - Sosyal -  Kapitalist Hollanda’yı seçmek anlamında gelebilir.

Özel mülkiyet, gelecekte iş, aş,konut ve yeterli beslenme imkanı sunan sistemi hepimiz sevdik.Bu arada gelecek neslimizi, çocuklarımızın eğitimi ve pahalıda olsa sağlık sistemi içinde Hollanda’da yaşamayı tercih ettik.

Ekmeğimize bulaşan Saf tereyağı ve Hollanda Kaşar peyniri yetti de arttı

Evet, var olan imkanlardan, emeğimin gücü, sosyal ilişki ve kendini toplumun bir parçası olarak kabül ederek, geçen 40 yılda katılımı ve kabülü kendi kapasitemize ve kendimize uygun bir biçimde gerçekleştirmeye çalıştık ve çalışıyoruz.

Kollektif yasamdan bireysel başarıya giden yol

Evet Hollanda toplumu 2’inci, 3'üncü ve 4’üncü neslimizi Hollanda toplumuna faydalı ve  uyumlu bir birey olarak şekillendirmeyi başardı. Hollanda toplumunun, suyun başındaki efendileri milyonlarca göçmene  iş, istihdam ve gelecek güvencesi kendi insan kaynakları için sunuyorlar.

Milli gelirden alınan payımız artı

Hollanda Türk toplumun her ne kadar Hollandalılar kadar milli gelirden pay alamazlarsada , Eğitimli olan Türk – Hollandalılar bir Hollandalı milli gelirden pay almaya çıtayı yükselterek devam ediyorlar. Yakalamak için hızlı adımlarla ilerliyoruz.

 Gelecekte milli gelirden payımızın hızlı bir şekilde artacağından hiç şüphem yok. Bilgi ve eğitim teknolojisindeki katkı payımızı da her geçen yıl büyümekte.

Ben yine Kapitalist olamıyorum?

Evet ben yine başka bir plan ve geleceğe yönelik, yine yalnız, fakir ve birilerine gereksinimi olanlar için bir “Entegrasyon Merkezi “oluşturmak ve birlikte duyarlı toplumsal çalışmaları gerçekleştirmek için yola devam diyorum.\Başkalarının yapmadıklarını yapabilmek en güzel olanı. Hollanda – Türk toplumunda farklı olabilmek ve değerli farklılar yaratabilmek en güzeli. 

Sevgi ve saygılarımla,