Avrupalı Gibi Düşünmek ve Yaşayabilmek!..


  • Kayıt: 26.10.2022 07:41:49 Güncelleme: 26.10.2022 07:41:49

Avrupalı Gibi Düşünmek ve Yaşayabilmek!..

Nejat Mustafa Sucu

Hollanda’da günlük yaşamda ne kadar Hollandalılara benzemediğimizi düşünsekte, geçen 60 yılda Hollanda’nın genel yaşam kültüründen ve geleneklerinden etkilendiğimizi söyleyebiliriz.

Nevşehir İle Hollanda’yı kıyaslamak..!

Ne kadar Nevşehir ile yaşadığım şehir Almelo ‘ya mukayese etmesek de, geçen yıllarda kendimin yaşadığı örneklerle, çok farklı yaşantımız olmasada bazen farklı düşündüğümde olabiliyor.

Her Nevşehir'de olduğumda

Her tatilde Nevşehir’de olduğumda mutlaka Avanos ilçemizi ziyaret etmek isterim. Kızılırmağın içinden geçtiği Avanos Nevşehir’in en güzel ve doğal ilçelerinden birisi. Sabah vakti Avanos’u iki saat ziyaret etmek, bana mutluluk ve huzur veriyor. Tabiki bunun yanında güzellikleri ve güzel örnekleride görmek mümkün.

Avanos’ta geçen Mart ayında dikkatimi çeken “ Duraklarda’ki Halk Kitaplıkları ve sokaklarda elektrik direklerine güzelce bağlanmış Avanos Kül tablaları ve Avanos’ta Kapitalizmin temsilcisi şirin McDonald ‘ı da görmek mümkün.

Sokakta bir Ayakkabı boyacısı bayan..

Sokakta çokta alışık olmadığımız bir bayan, Ayakkabı boyacısı ile karşılaşıyorsunuz. İlk önce resminin çekilmesini istemediğini belirtiyor ve bizde kendisine saygı duyarak resmini çekmiyoruz.Sosyal medyada haklı olarak resminin yayınlanmasını ve eşiyle kavga edeceğini anlatmaya çalışıyor. Daha sonra eşinden ayrı olduğunu ve yinede çocuklarının olduğunu belirtiyor.

Benim şakadanda olsa tepkim ise; “ O size niye karışıyor, boşanmış bir erkek, eski eşine karışma hakkına sahip olmadığını belirtiyorum ve kendisi O ya, o bana niye karışıyor diyerek “ kendini sorguluyor.

Tabiki bir başka yaşam ve o ilçenin âhlak değer yargılarını ve komşu ilişkilerini benim burdan belirlemem mümkün değil. Benim o basit tekim , kesinlikle Hollanda bireysel temellerle kurulmuş Hollanda kütürü ve ahlâk değerleri ile bağlantılı.

O zaman Hollanda’nın bana kazandırdığını, ne kadar yaşamasak yine bireysel, hür ve sorumlu düşünmeyi öğretmiş olacak herhalde . Tabiki gençliğimizin geçtiği Nevşehir kültürünün izlerini ve güzelliklerinide bir kenera atmadan uyumlu ve duyarlı bir vatandaş olarak yaşamak ta mümkün,

Bizim Anadolu göçmenleri, toplum içinde sana ve bana en uygun değeri ve görevide sunmuş ve sunmaktadır. Yeterki senin samimiyetine ve çabana inansınlar. Birde burnumuz büyümeden o insanları yüksek ve alçak görmeden eşit deger verdiğımiz takdirde. Bütün güzellikler sizlerin olsun.

Hoşçakalın,