Neden Göçmenler Hollanda’da Yaşamak İsterler?


  • Kayıt: 13.11.2022 10:13:09 Güncelleme: 13.11.2022 10:46:36

Neden Göçmenler Hollanda’da Yaşamak İsterler?

Nejat Sucu

Hollanda nüfusu geçen yılın ilk 9 ayına göre, bu yılın 2022’nin ilk 9 ayında iki kat daha büyüdü.

Hollanda’ya yurtdışından yerleşen 317 bin 900 kişi ve Hollanda’dan başka bir ülkeye göçen insan sayısı ise129 bin 400 kişi olarak tespit edilmiş bulunmaktadır.

Belediye, nüfus dairesine kayıtlı olan yasal ikamet izni olan göçmenler belirlenmesinde kullanılmaktadır.

Hollanda eski Konya vilayeti il sınırları kadar olan bir ülke. Bugün itibariyle Hollanda’da 17 milyon 784 bin 391 kişi yasal ikamet etmektedir.

Bu soruyu bir yaşam boyunca birbirimizden duymuştum Var olan memnuniyetsizliğimize rağmen , ayrımcı,

ötekileştirici ve başka başka insan ilişkisine taraf görülen, tabiki burada göçmenlerinde kendi katkıları büyüktür. Ama Hollanda Başbakanınında acıkladığı gibi “ Hollanda ‘da ayrımcılık ve ırkçılık kurumsaldır “.

Nedem Hollanda mi?

Hollanda toplumunun Türk – Müslüman Göçmen toplumuna benzesin diyerek 60 yılldır bekleye bekleye saçlarımız ağardı ve bizim övüncümüz ve değerimiz ilk

nesilde uçakların arkasındaki yolculuktan sonra Anadolu’da

bir çınar ağacının altında yatıyorlar.

Herhalde bir 40 yılda daha bekler, ondan sonra var olduğundan, Kraldan daha çok Kralcı ve bir Hollandalıdan daha çok kendimizi Hollandalı hissederiz ( Asimile ) Yazımızın bu kısmı, duygusal ve bu kısmı edebiyat ve kendi özel düşüncem ve tecrübeme dayanır.

Asıl önemli olan ve Hollanda’yı çekici kılan ise

Hollanda güvenli, huzurlu, bireysel ve sakin aile yaşamı.Eğitim, özel okulların olmadığı az bulunan ülkelerden, sosyal güvenlik, hukuk ve adalet ve sağlık sistemi.

2023 yılının ayrılan bütçelerine bakalım

Birinci sırada 113 milyar avro ile sağlık, ikinci sırada, 101 milyar ile sosyal güvenlik ve üçüncü sırada 77 milyar avro ile eğitim giderleri gelmekte. Tabiki iş ve istihdam var olan pahalı yaşama rağmen kafamızı sokacağımız bir dam, karnımızın doyacağı bir sokum ekmek ve Beşikten mezara kadar sosyal devletin varlığı ve güvencesi.

Nerde doğarsak doğalım, gelecek yaşam için kaliteli bir eğitim, konut ve iş ve istihdamdan başka bizim Anadolu insanının ne hedefi olabilirdi ki? Aynen bir gelin kız gibi ‘Hem giderim hemde ağlarım “hesabı.

Hem gurbet Hollanda ‘da yaşarım, hemde şikayet ederim.

Saygılarımla.